Ce este, de fapt, ordinul de protecție, cerut de Raluca Pastramă împotriva lui Pepe
Publicat pe 23.11.2020 la 13:42 Actualizat pe 23.11.2020 la 13:42
Raluca Pastramă i-a adus acuzații grave de violență lui Pepe, la scurt timp după ce cuplul și-a anunțat, în mod oficial, separarea. Femeia a apelat la ajutorul poliției, iar oamenii legii au decis emiterea unui ordin de protecție în cazul lor. Iată, pe larg, ce înseamă acest lucru și care sunt măsurile pe care cântărețul va fi obligat să le respecte.
- Ce înseamnă ordinul de protecție.
- Cine poate apela la poliție, pentru a cere o astfel de măsură.
- Ce nu va mai avea voie Pepe să facă, dacă acuzațiile Ralucăi se dovedesc a fi adevărate.
Peste 30.000 de femei devin, anual în România, victime ale violenței domestice. Doar 10% dintre acestea au curajul de a face plângere la poliție și de a obține ordin de protecție.
Mai precis, din datele statistice furnizate de către Inspectoratul General al Poliției Române, în ultimii doi ani, la nivel național s-au înregistrat următoarele:
În anul 2018:
Fapte penale sesizate = 38445
Ordine de protecție emise = 3775
Infracțiuni de nerespectare a ordinelor de protecție = 1424
În anul 2019 (priele 5 luni):
Fapte penale sesizate = 16585
Ordine de protecție emise = 3016
Infracțiuni de nerespectare a ordinelor de protecție = 766
Ordine de protecție provizorii emise = 3034
Infracțiuni de nerespectare a ordinelor de protecție provizorii = 236
Raluca Pastramă a cerut ordin de protecție împotriva lui Pepe
Iată că acum, pe final al anului 2020, Raluca Pastramă ar fi devenit și ea o victimă a violenței domestice. După cum femeia a susținut, celebrul câtăreț ar fi agresat-o chiar în mijlocul străzii, sub ochii îngroziți ai martorilor. Există și o plângere la poliție, în acest sens, formulată în data de 19 noiembrie.
Nevasta lui Pepe, cel de care s-a separat recent, a cerut sprijinul oamenilor legii, iar în acest sens, ea a obținut un ordin de protecție.
Totuși, ea nu a adus și dovezi la dosar, mai exact, un certificat medico-legal, care să îl incrimineze pe faimosul cântăreț de muzică latino. În acest moment, Pepe a contestat ordinul de restricție și rămâne de văzut ce se va hotărî în Instanță.
Ce este ordinul de protecție
Ordinul de protecție este acel instrument legal, menit să vină în sprijinul persoanelor care au avut parte de violență/ abuzuri în familie. Orice persoană se simte în pericol din cauza unui membru al familiei, este agresată fizic sau chiar psihic, în mod repetat, poate suna la 112 pentru a cere protecție.
Prin membru de familie se poate înțelege inclusiv persoana iubită, atunci când cei doi locuiesc în concubinaj, fără a fi căsătoriți. De altfel, în această categorie intră: ascendenți, descendenți, frați, soț/soție sau fostul / fosta soție.
De asemenea, este considerat membru al familiei și tutorele sau curatorul persoanelor care se afla sub interdicție.
Potrivit Legii 217/2003, la Articolul 23, se specifică întocmai ce presupune un „Ordin de protecție”:
„Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligații sau interdicții:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei;
c) limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
e) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute;
h) încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.”