Ce spune legea din România despre pensia alimentară. Laurențiu Reghecampf ar urma să-i plătească Anamariei Prodan 5000 de euro pe lună
Publicat pe 09.02.2022 la 15:20 Actualizat pe 09.02.2022 la 15:25
Divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf aduce în discuție foarte multe aspecte de interes, inclusiv pensia alimentară de 5000 de euro pe care antrenorul ar urma să o plătească pentru fiul său. Aceasta este suma pe care o va cere impresara dacă va reuși să-l decadă din drepturile părintești pe cel care îi este încă soț în mod legal. Iată ce spune legea din România despre pensia alimentară!
- Pensia alimentară - legea din România.
- Anamaria Prodan ar putea primi 5000 de euro lunar de la Laurențiu Reghecampf.
În România, pensia alimentară este adesea o parte ce creează probleme atunci când un cuplu decide să divorțeze, mai ales dacă vorbim despre persoane cu posibilități financiare. Acesta este și cazul divorțului dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, având în vedere că impresara susține că va încerca să-l decadă din drepturile părintești pe antrenor.
Anamaria Prodan vrea pensie alimentară de 5000 de euro pe lună de la Laurențiu Reghecampf
Deși Reghecampf a afirmat că își dorește să aibă custodie comună a lui Laurențiu Jr., Anamaria Prodan nu este de acord și vrea să ceară în instanță să fie decăzut din drepturile părintești și să-i plătească o pensie alimentară în valoare de nu mai puțin de 5000 de euro.
Impresara își motivează decizia prin faptul că antrenorul nu ar fi un exemplu bun pentru fiul său, din cauza deciziei lui de a-și părăsi familia pentru a începe o nouă viață alături de Corina Caciuc, cea care îi va dărui un copil peste câteva luni.
Legea din România, cu privire la pensia alimentară
Potrivit legii, dacă unul dintre soți obține în instanță decăderea din drepturile părintești a celuilalt, acela va fi obligat să plătească suma stabilită de judecători ca pensie alimentară.
Plata pensiei alimentare începe de obicei din momentul în care părintele a fost chemat în judecată, dar exista și situații în care se poate acorda și pentru o perioada anterioară.
De asemenea, legislația în vigoare precizează că părintele în cauză trebuie să platească pensie alimentară până când copilul său împlinește varsta de 18 ani. Totuși, potrivit Codului Civil, dacă fiul sau fiica decide să facă studii superioare, părintele va plăti pensia alimentară până la vârsta maximă de 26 de ani.
Cum se calculează pensia alimentară
În hotărârea de divorț dată de instanța de judecată va apărea suma minimă pe care trebuie să o platească fiecare parinte pentru a creste copilul/copiii, ceea ce înseamnă instanta va stabili un venit minim lunar pentru minorul în cauză.
De asemenea, se ține cont de numarul copiilor aflati în întreținere. Astfel, cuantumul pensiei alimentare se stabilește în funcție de veniturile nete ale părintelui decăzut din drepturi, iar valoarea pensiei alimentare nu poate depăși 50% din veniturile lunare nete ale acestuia.
Părintele care nu-și plătește contribuția față de copil risca sa fie amendat sau chiar ajungă la inchisoare pe o perioada cuprinsă între 6 luni și 3 ani daca:
- nu plătește pensia de întreținere cu bună știință;
- nu plătește 3 luni la rând pensia alimentară la termenele stabilite;
- abandonează, alungă sau lasă fără ajutor persoana pentru care plătește pensia alimentara.