Cine a fost cu adevărat Vladimir Găitan. Biografia actorului care a murit la 73 de ani
Publicat pe 11.11.2020 la 17:15 Actualizat pe 11.11.2020 la 17:15
O stea a cinematografiei românești s-a stins, în urmă cu o zi. La vârsta de doar 73 de ani, Vladimir Găitan a plecat, definitiv, dintre noi. Amintirea lui va rămâne însă veșnic în sufletele apropiaților, dar și ale fanilor săi, iar actorul va trăi mereu prin intermediul rolurilor sale memorabile, în filme consacrate.
- Cine a fost Vladimir Găitan.
- Viața profesională și personală a marelui actor român.
- Artistul s-a stins din viață, la vârsta de 73 de ani.
Vladimir Găitan și-a dedicat întreaga viață marii sale pasiuni: actoria. A fost un artist desăvârșit, care s-a remarcat atât pe scena Teatrului de Comedie, cât și în numeroase producții celebre, de cinematografie. El va continua să trăiască și să fie cunoscut de generațiile următoare, prin realizările pe care le-a lăsat, în urma sa, pe Pământ. Roluri consacrate, în zeci de filme, realizate de regizori români celebri, precum Lucian Pintilie și Sergiu Nicolaescu.
Cum a debutat Vladimir Găitan în lumea teatrului și filmului
Celebrul actor s-a născut la data de 2 februarie 1947, la Suceava. În anul 1970 a fost un tânăr absolvent al Institutului de artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie. Mentorii săi au fost profesorii George Carabin și Elena Negreanu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie, www.comedie.ro.
A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a jucat în piese precum ”Mutter Courage” de Bertholt Brecht (1972), ”Trei surori” de A.P. Cehov (1975), ”12 oameni furioși” de Reginald Rose (1977), ”Cinema” de Jean Anouilh (1979), ”Pierrot” de Moliere (1980), ”Turnul de fildeș” de Viktor Rozov (1981).
Chiar și după anul1990, Vladimir Găitan a continuat să apară pe scena teatrului pe care l-a iubit, iar spectatorii l-au putut urmări în piesele ”Amphitrion” de Moliere, ”Fuga” de Mihail Burgakov, ”Anna Karenina” de L.N. Tolstoi, ”…escu” de Tudor Mușatescu, ”Poker” de Adrian Lustig, ”Soare pentru doi” de Pierre Sauvil, ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Pescărușul” de A.P. Cehov.
Ulterior, timp de doi ani (1994-1996), a condus Teatrul de Comedie din București.
De asemenea, a jucat și pe scena Teatrului ”Nottara”, în piese precum ”Întâlnire la Sunles” de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu (1994), ”Îngeri în America” de Tony Kushner, regia Theodor Cristian Popescu (1998), precizează site-ul Teatrului de Comedie.
În 2001 a devenit director al Teatrului ”Nottara”, dar pentru o foarte scurtă perioadă (13 februarie-20 iunie).
În producții cinematografice a început să joace din anul 1969, în perioada studenției, în filmul ”Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie.
Au urmat roluri în foarte multe filme: ”Căldura”, regia Șerban Creangă (1969), ”Puterea și adevărul”, regia Manole Marcus (1971), ”Săgeata căpitanului Ion”, regia Aurel Miheles (1972), ”Ceața”, regia Vladimir Popescu-Doreanu (1973), ”Pe aici nu se trece!”, regia Doru Năstase (1975), ”Din nou împreună”, regia George Cornea (1978), ”Năpasta”, regia Alexa Visarion (1982), ”Zbor periculos”, regia Francisc Munteanu (1984), ”Omul cu cercel de aur”, regia Joachim Hassler (1984), ”Întunecare”, regia Alexandru Tatos (1985), ”Racolarea”, regia George Cornea (1985), ”Secretul lui Nemesis”, regia Geo Saizescu (1986), ”Omul zilei”, regia Dan Pița (1997), ”Musafirul de duminică” de Petre Ispas, regia Nae Cosmescu (1979), ”Roberta”, regia Valentin Hotea (2000), ”Detectiv fără voie”, regia Silviu Jicman (2002).
O colaborare îndelungată a avut cu regizorul Sergiu Nicolaescu, acesta distribuindu-l în foarte multe dintre filmele realizate: ”’Zile fierbinți” (1975), ”Accident” (1976), ”Pentru patrie” (1977), ”Ultima noapte de dragoste” (1979), ”Duelul” (1981), ”Întâlnirea” (1982), ”Wilhelm Cuceritorul”, co-producție franco-română (1982), ”Noi, cei din linia întâi” (1985), ”Francois Villon — poetul vagabond” (1987), ”Mircea” (1988), ”Coroana de foc (1990), ”Oglinda — Începutul adevărului” (1993), ”15” (2005), ”Goldberg — Supraviețuitorul” (2008), ”Poker” (2010).
În anul 2002 Vladimir Găitan a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, ”pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
El a apărut, de asemenea și în serialele și telenovelele românești: ”Roberta”, ”Căsătorie imposibilă”, ”Daria, iubirea mea”, ”Cu un pas înainte”, ”Inimă de țigan”, ”State de România — Student la Sorbona”.
Vladimir Găitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, ”pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
Viața de familie a celebrului actor
Vladimir Găitan a luptat cu cancerul timp de 33 de ani. În această luptă a sa cu boala, i-a stat mereu alături Tunde, soția sa. Povestea lor de dragoste a durat 45 de ani.
„Eu cred în ideea de educație. Cu ce vezi acasă cu aia mergi și tu în drumul tău după aceea. Și în casa mea a fost dragoste între mama și tata. Au fost doi oameni care au trecut peste obstacole împreună și s-au iubit extraordinar. Din păcate, i-am pierdut în opt zile pe amândoi. Am făcut două înmormântări la Suceava. A fost cumplit. Au venit așa una după alata. Exemplul lor l-am urmat cu soția mea și suntem de 45 de ani împreună.”, mărturisea maestrul, în urmă cu ceva timp.
Actorul a mai povestit, despre frumoasa unguroaică, faptul că între ei a fost dragoste la prima vedere...cum doar în filme întâlnești. El i-a furat iubita coleguli său de scenă, Vlad Rădescu, iar cei doi s-au căsătorit doar trei luni mai târziu.
„Stăteam pe terasa restaurantului Astoria cu trei colegi și beam bere. Am văzut niste picioare superbe și am întrebat ale cui sunt. Mi s-a spus că n-am nicio șansă, pentru ca este iubita colegului meu de cameră, Vlad Rpdescu. Ca sa nu mai lungesc povestea, i-am cam furat iubita. Am înțeles ca ei doar se cunoșteau, iar ea venise în ziua respectivă să-l invite la masă”, a mai spus regretatul actor.
Nu multă lume ștoe că familia lor a fost lovită de o mare dramă. Actorul a iubit mereu copiii și și-a dorit să devină tată. Soția lui, din păcate, a pierdut nu mai puțin de șapte sarcini.
Până la urmă însă, Dumnezeu le-a ascultat ruga și le-a dăruit doi copii. Fata lui, Gloria Găitan, i-a moștenit talentul și i-a călcat pe urme. În 2007, la împlinirea vârstei de 60 de ani, a jucat, alături de ea, pe scena Teatrului de Comedie, în piesa ”Soare pentru doi”. Băiatul, în schimb, a ales domeniul financiar.
CITEȘTE ȘI: Andreea Marin a izbucnit în lacrimi, chiar în platoul unei emisiuni! „Ceva adânc în mine s-a deblocat”