Cum vrea să schimbe Selly sistemul de învățământ din România. Scrisoarea sa către Guvern și soluțiile propuse / FOTO
Publicat pe 02.09.2020 la 09:36 Actualizat pe 02.09.2020 la 09:36
Încă de când a luat examenul de Bacalaureat, cel mai cunoscut vlogger de la noi din țară s-a arătat revoltat de sistemul actual de învățământ. Selly a postat un videoclip în care a afirmat că elevii au nevoie de o schimbare. El a venit acum și cu soluțiile, într-o scrisoare deschisă, adresată Guvernului.
- Selly cere schimbarea sistemului de învățământ.
- Cu ce soluții concrete a venit în acest sens.
Scrisoarea deschisă se adresează premierului Ludovic Orban și Ministrului Educației, Monica Anisie.
„Numele meu este Andrei Șelaru, Selly, așa cum mă cunoaște publicul, am 19 ani și sunt creator de conținut de la vârsta de 11 ani. În toți acești ani, am căutat să evoluea constant, am muncit și mi-am atins cel mai important obiectiv: să trăiesc din ceea ce mă pasionează, să îmi fac treaba cu pasiune. În același timp, educația a fost importantă pentru mine și, în ciuda programului meu destul de aglomerat cu filmări și concerte, am acordat atenție studiului.”, este începutul scrisorii lui Selly.
Faptul că a acordat o atenție deosebită studiului s-a reflectat și în nota sa de la Bacalaureat. Andrei Șelaru a obținut la „examenul maturității” media 9.60. Fiind parte din noua generație, el a putut observa îndeaproape care sunt lipsurile sistemului de învățământ, ce l-a deranjat pe el de-a lungul anilor și pe alți mii de elevi din România.
Cu ce soluții a venit în scrisoare
Revolta lui Selly nu a rămas doar la stadiul de simple vorbe, pentru a-și crește numărul de urmăritori. El a identficat probleme reale și le-a pus pe hârtie. Vloggerul a adresat o scrisoare deschisă Guvernului, pe care a postat-o și pe rețelele de socializare.
Prima problemă a lui a fost legată de timpul pe care elevii îl petrec la școală și făcând teme.
„În gimnaziu, un elev petrece 35 de ore pe săptămână la școală, în bancă, urmează, în cazul multora, meditații de 2-3 ori pe săptămână, alte 3 ore de teme pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 12 ore de muncă (...) Din acest motiv, nu mai rămâne timp de joacă, de creativitate, de a-și descoperi pasiuni care să îl facă fericit.”, a scris Andrei Șelaru.
El a dat și soluția, atrăgând atenția că există și o lege în acest sens:
Cel de-al doilea lucru disfuncțional al sistemului de învățământ este, în opinia lui, modul de predare al profesorilor.
„Din păcate, elevii nu sunt încurajați deloc să își exprime opinia, să dezbată sau să lucreze în echipă. Aceste concepte stau la baza sistemelor de învățământ din alte state, care te pregătesc real pentru următoarele etape din viață, pentru momentul când vei avea un job”, este de părere Selly.
Tot legat de modul de predare, o altă problemă o reprezintă materia învechită.
„Planurile-cadru pentru programa școlară sunt aceleași din 2003”, a scris vloggerul.
El consideră că ar trebui introduse mai multe ore de economie și educație civică. De asemenea, în cadrul orelor de biologie ar trebui studiate conceptele de alimentație sănătoasă, nutriție și importanța sportului pentru sănătate.
Nu în ultimul rând, tehnologia a evoluat. Prin urmare, am putea vorbi și în România despre digitalizarea educației. Selly cere , în scrisoarea sa, „înlocuirea manualelor învechite cu materiale digitale.
Celebrul vlogger a cerut, pe internet, susținere din partea fanilor, pentru că așa cum zice o veche-zicală românească, atunci „când sunt mulți, puterea crește”. Selly a tras un semnal de alamă, spunând că în ciuda timpului excesiv petrecut în bănci, „școala din România scoate, în prezent, analfabeti funcționali pe banda rulantă.”, a scris acesta pe Instagram.
CITEȘTE ȘI: MAI anunță înființarea Poliției pentru școli! Cum va acționa în cadrul instituțiilor de învățământ