42 de ani de la cutremurul din ‘77. Ion Dichiseanu, despre cum a fentat moartea în acea zi cumplită
Publicat pe 03.03.2019 la 09:50 Actualizat pe 03.03.2019 la 10:11
Astăzi, se împlinesc 42 de ani de la cutremurul de pe 4 martie, 1977, în urmă căruia au murit 1570 de persoane – 1391 dintre ei numai în București. În urma tragediei, și-au pierdut viața și numeroase personalități, printre care Toma Caragiu și Doina Badea.
Mâine, se împlinesc 42 de ani de la cutremurul de pe 4 martie, 1977, în urma căruia au murit 1570 de persoane – 1391 dintre ei numai în București. În urma tragediei, și-au pierdut viața și numeroase personalități, printre care Toma Caragiu și Doina Badea.
Astăzi, am fi putut vorbi despre o altă mare personalitate pierdută în urma seismului. Ion Dichiseanu trebuia să fie în vizită la un prieten, într-unul dintre blocurile care s-au prăbușit. Destinul lui a fost, însă, schimbat de o simplă vorbă.
Cum a scăpat Ion Dichiseanu de cutremurul din ‘77
Ion Dichiseanu (85 de ani) a povestit cum un telefon a făcut să meargă la filmări. Și, așa, a fentat ceea ce ar fi putut fi moartea.
„Exact când voiam să ies din casă, să mă întâlnesc cu sora mea și cu soțul ei, ca să mergem împreună la arhitect, a sunat din nou telefonul. Era Vitanidis. «Hai, măi, Ioane, te rog vino la Buftea că mâine vin ăștia cu cenzura și pentru o vorbă cine știe ce probleme ne mai fac». Eram bun prieten cu regizorul, așa că, de voie, de nevoie, am acceptat să plec la Buftea. Am vorbit cu sora mea și i-am spus că planurile s-au schimbat și că nu mai pot merge în vizită. Mi-a spus: «Păi, dacă nu mai vii tu, nu mai mergem nici noi!». Așa că l-am sunat pe arhitect, am amânat vizita, apoi m-am suit în mașină și am plecat spre Buftea .
În plină filmare pentru acel sincron, la Buftea a început dansul morții. Cutremurul s-a resimțit puternic și acolo, la Buftea, dar, practic, acel sincron mi-a salvat viața. Și mie, dar și soră-mii și cumnatului meu! Asta, pentru că blocul Casata a fost afectat puternic de seism (n.r. – o parte din clădire s-a prăbușit și cealaltă a fost serios avariată), iar prietenul meu, arhitectul, a decedat”, a povestit Ion Dichiseanu, pentru Libertatea.
Cel mai terifiant cutremur din România a avut loc pe 4 martie, 1977. Atunci, 1570 de oameni au murit, 11.300 au fost răniți, iar 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
Cea mai mare pagubă a fost în București, unde 1391 de persoane și-au pierdut viața, iar 33 de clădiri și blocuri mari s-au făcut praf.
A.P.