Echinocțiul de toamnă 2024. În ce dată începe și ce semnificație are
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 21.09.2024 la 10:48
Actualizat pe 21.09.2024 la 10:48
Începe echinocțiul de toamnă, cunoscut drept ”Toamna astronomică”. Acest fenomen vine cu schimbări pentru romîni, mai ales în ce privește orele. Iată din ce dată are loc și ce semnificație are.
- Ce înseamnă Echinocțiul de toamnă
- Cu ce schimbări vine pentru români
Acest fenomen are loc de două ori pe an și vine cu schimbări mari în viața oamenilor. Toamna își intră în drepturi, iar românii o vor simți pe pielea lor în curând. Dincolo e felul în care se schimbă vremea de afară, există și alte aspecte care ne pot influența.
Când are loc Echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă începe de mâine, din data de 22 septembrie 2024 și reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Având în vedere schimbările care deja se observă, începând din această dată ziua va scădea din ce în ce mai mult, iar noaptea va fi din ce în ce mai lungă.
Mâine va avea loc un moment cu totul special, când planeta Pământ se aliniază cu orbita ei, dar nu se înclină în raport cu Soarele. Așadar, în acel moment, ziua și noaptea vor fi egale. Este important de precizat, însă, că în emisfera nordică ziua scade, iar în emisfera sudică crește.
Echinocțiul de toamnă are loc în 22 septembrie 2024, la ora 15.43 în România. În acel moment, Soarele va apărea pe ecuatorul ceresc.
Ce impact are toamna astronomică
Efectul toamnei astronomice se face resimțit încă din primele zile, începând din data de 22 septembrie 2024. Ziua va scădea din ce în ce mai mult și noaptea va crește. Acest fenomen se observă, deja, încă din luna septembrie.
O astfel de modificare a orelor de zi și de noapte are loc de două ori pe an, respectiv în timpul echinocțiului de toamnă și de primăvară. Tot de două ori pe an ziua și noaptea au același număr de ore și devin egale.
Citește și: Eveniment astronomic spectaculos! Ultima super-Lună este vizibilă şi în România / VIDEO