Explicațiile unui avocat, despre sentința lui Cristi Borcea. Cât va sta, de fapt, în închisoare

+3 click pentru
galerie

Explicațiile unui avocat, despre sentința lui Cristi Borcea. Cât va sta, de fapt, în închisoare © Arhivă

Atunci când a ajuns la Poliție, Cristi Borcea era convins că nu va sta 5 ani după gratii, așa cum se arată în sentința primită ieri. Un avocat confirmă acest lucru și explică, în detaliu, cât va sta, de fapt, afaceristul în închisoare.

În primul rând, totul depinde de un factor crucial: dacă Cristi Borcea va fi judecat după vechiul sau după noul cod penal.

„În cazul lui Borcea nu e recidivă, ci concurs de fapte. Amândouă condamnările, din Dosarul Transferurilor și din Dosarul Retrocedărilor, fiind comise înainte de prima condamnare. Deci, fiind vorba de concurs de fapte, e și vorba de concurs de executare și pedepsele se contopesc”, a explicat avocatul.

Așadar, ce fel de sentință va ispăși Cristi Borcea depinde de codul penal folosit ca referință.

„Dacă se judecă pe noul cod penal, ca în Dosarul Transferurilor, rămâne sporul de pedeapsă de 3 ani și 4 luni din Dosarul Transferurilor, la care se adaugă această nouă condamnare de 5 ani. Rezultă o pedeapsă de 8 ani și 4 luni, el putând să fie eliberat condiționat după ce execută cel puțin două treimi din această contopire din care se scad în prealabil cei 4 ani deja executați. Rămâne astfel o pedeaspă de minimum un an și jumătate”, a mai spus avocatul, potrivit gsp.ro.

De cealaltă parte, judecată după vechiul cod i-ar aduce lui Borcea o sentință mai mare: de minimum 2 ani și 9 luni.

„Dacă s-ar judeca pe vechiul cod penal, ar ajunge la o pedeapsă contopită de 10 ani și jumătate. Pe vechiul cod penal dacă se judecă, Borcea ar putea primi un spor de pedeapsă de 5 ani și 4 luni, iar adăugând sporul de 5 ani va ajunge la 10 ani și 4 luni, adică 2 ani și 9 luni de închisoare. Tot ce e peste 10 ani trebuie să execute trei pătrimi din pedeapsă sau nu mai puțin de două treimi, adică ar putea sta la închisoare 2 ani și 9 luni. Acum depinde cum apreciază judecătorul”, a mai explicat avocatul.

A.P.

URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro