Nunta Anului la Palatul Știrbey! Unde se vor căsători religios Ianis și Elena Hagi! Biserica aleasă are o istorie aparte
Publicat pe 12.07.2024 la 22:50 Actualizat pe 13.07.2024 la 15:30
Ianis Hagi și Elena Tănase se vor cununa religios duminică, 14 iulie, la Biserica Sf. Visarion din Capitală. Spynews vă prezintă, în exclusivitate, istoricul lăcașului de cult, dar și imagini cu superbul edificiu religios.
- Ianis Hagi și Elena Tănase se vor cununa religios pe 14 iulie
- Au optat pentru Biserica Sf. Visarion din Capitală
- Nu ratați un scurt istoric al lăcașului de cult
Ianis Hagi și Elena Tănase au devenit soț și soție anul trecut, chiar în ziua de Crăciun, la șase luni distanță după ce internaționalul român i-a oferit inelul de logdonă. La finalul acestui weekend, “tricolorul” are programată și cununia religioasă.
Nașii cuplului vor fi Andreea și Costel Naciadis, iar evenimentul va avea loc la Biserica Sf. Visarion, situată în zona Pieței Romane din București. În continuare, Spynews vă prezintă un scurt istoric al lăcașului de cult în care Ianis Hagi și Elena Tănase au ales să se căsătorească religios.
Istoricul Bisericii Sf. Visarion, unde Ianis Hagi și Elena Tănase se vor cununa religios
Biserica a fost ridicată între anii 1910-1913 de către Elena Eraclide, în perioada arhipăstoriei Mitropolitului Primat D.D. Conon Arămescu Donici. Pe 20 iunie 1910 a fost pusă piatra fundamentală, iar sfințirea propriu-zisă a avut loc pe 14 octombrie 1913.
Lăcașul de cult a fost construit după schițele arhitectului Ernest Doneaud, iar planul în suprafață este de 230 mp. Arhitectura este o îmbinare a stilurilor bizantin și moldovenesc, cu o turlă mare Pantocrator și alte două turle mici laterale.
Două morminte în curtea lăcașului de cult
Pentru ridicarea construcției au fost utilizate ca materiale principale cărămida, piatra, lemnul şi tabla de aramă. În exterior, sub cornișe, există un registru de 11 iconițe pictate cu imaginile Sfinților Apostoli şi una în mijloc cu icoana Sfântul Visarion. Pictura în ulei a fost făcută de Constantin Gheorghiu, profesor la Școala de Belle-Arte din Bucureşti.
În biserică, la intrare, în partea dreaptă, este mormântul ctitorului, Elena Eraclide și al Eroului Căpitan Aviator, Judecătorul Alexandru Stârcea. Pictura lăcașului de cult a fost restaurată în anul 1968, ocazie cu care, în pridvor, a fost amplasată icoana Sf. Visarion și icoana Sf. Calinic de la Cernica, executată de pictorul Arhim. Sofian Boghiu.
Biserica veche, monument istoric
Între anii 2006 – 2007, Biserica Sf. Visarion a trecut prin reparații capitale, atât la interior, cât și la exterior. În aceeași curte se află și o rămășiță din fostul lăcaș de cult, demolat, aproape în totalitate, în anul 1964. Biserica Sf. Visarion Vechi este, din anul 1797, monument istoric.