Sfântul Vasile - sărbătorit pe 1 ianuarie. Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o rostești
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 01.01.2025 la 12:12
Actualizat pe 01.01.2025 la 12:12
Sfântul Vasile este considerat unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe și este prăznuit pe 1 ianuarie, ziua în care s-a mutat la Domnul. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, o slujbă de o solemnitate deosebită, se săvârșește de 10 ori pe an în Biserica Ortodoxă. În această zi se rostește o rugăciune deosebită!
- Sfântul Vasile - sărbătorit pe 1 ianuarie
- Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o rostești
Sfântul Vasile cel Mare (330-379) a fost unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii creștine din perioada patristică și este prăznuit pe 1 ianuarie. Este cunoscut pentru contribuțiile sale teologice, liturgice și filantropice, fiind o figură centrală în dezvoltarea doctrinară și a vieții creștine. Astăzi se rostește o rugăciune importantă care este considerată făcătoare de minuni!
Sfântul Vasile este cinstit pe 1 ianuarie
Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei (în prezent, Kayseri, Turcia) într-o familie creștină de viță nobilă. A primit o educație aleasă la cele mai importante școli ale vremii, studiind la Cezareea, Constantinopol și Atena. A devenit un teolog erudit și un apărător al credinței creștine împotriva ereziilor, în special a arianismului, care nega divinitatea lui Hristos.
După ce a renunțat la o carieră lumească, Sfântul Vasile a îmbrățișat viața monahală și a înființat mănăstiri organizate după reguli stricte, care au influențat decisiv monahismul răsăritean. Ulterior, a fost hirotonit episcop al Cezareei Capadociei, funcție în care s-a implicat activ în viața Bisericii și în sprijinirea celor nevoiași.
Rugaciune de Sfântul Vasile
"În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.
Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile. Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin".