Cum se manifestă afazia, boala care l-a făcut pe Bruce Willis să renunțe la actorie
Publicat pe 31.03.2022 la 14:46 Actualizat pe 31.03.2022 la 14:47
Veste tragică pentru Bruce Willi. Marele actor a fost diagnosticat cu afazie. Familia lui Bruce Willis a anunțat că actorul este nevoit să se retragă din lumina reflectoarelor după ce a întâmpinat probleme grave de sănătate, fiind diagnosticat cu afazie.
- Ce este afazia și cum se manifestă
- Boala care l-a făcut pe Bruce Willis să renunțe la actorie
Boala de care suferă celebrul actor, Bruce Willis, este o boală care afectează capacitatea de comunicare și reprezintă tulburarea vorbirii care afectează exprimarea sau înțelegerea înțelegerea limbajului vorbit sau scris în absența unor modificări senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator, având drept cauză leziuni dobândite ale creierului.
Cauze care pot provoca apariția afaziei
Orice leziune a creierului care interesează zonele limbajului și legăturile dintre ele, datorate unor hemoragii sau infarcte, mai ales în teritoriul arterei cerebrale mijlocii pe partea stângă, unor traumatisme cranio-cerebrale, tumori cerebrale benigne sau maligne, primitive sau metastatice, boli degenerative, de ex.: Boala Alzheimer, afazia primară progresivă. Cauze ce pot determina apariția manifestărilor de tip afazic pot fi: bolile infecțioase ale creierului și meningelor: abcese cerebrale, encefalite (de ex.: Encefalita herpetică), precum si manifestarea unor crize de epilepsie.
Tratarea unui pacient afazic
Ca tratament, pacientul afazic poate apela la logopetie. Acesta este un tratament specializat prin care să își îmbunătățească vorbirea, înțelegerea și capacitățile de comunicare. Cu cât acest tratament începe mai devreme, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.