Țara din Europa care suspendă programul Schengen. Se reintroduc controalele la graniță

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 13.05.2025 la 20:54
Actualizat pe 14.05.2025 la 00:15
o țară europeană a renunțat la programul Schengen și a reintrodus controalele la graniță. Decizia a fost luată în urmă cu puțin timp și este valabilă până în noiembrie 2025. Decizia a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE).
- Țara din Europa care suspendă programul Schengen
- Se reintroduc controalele la graniță
Călătoriile în interiorul spațiului Schengen au suferit modificări importante într-un stat european. Suedia a decis reintroducerea controlului la frontierele interne începând cu luna mai 2025.
Suedia a renunțat la Schengen
Începând cu 12 mai 2025, Regatul Suediei va reintroduce temporar controalele la frontierele interne, măsură care presupune suspendarea aplicării normelor Schengen privind libera circulație între statele participante. Această decizie, valabilă până pe 11 noiembrie 2025, a fost comunicată oficial de autoritățile suedeze și reconfirmată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.
MAE îi informează pe cetățenii români care intenționează să călătorească în Suedia sau care se află în tranzit că vor trebui să se aștepte la verificări la frontieră. Din acest motiv, se recomandă ca românii să aibă permanent asupra lor un document de identitate valabil — fie pașaport, fie carte de identitate - pe întreaga durată a deplasării în și dinspre Suedia.
În cazul apariției unor dificultăți legate de tranzit sau alte situații, cetățenii români pot contacta Ambasada României în Stockholm la numărul +46 8 20 56 74, apelurile fiind direcționate automat către Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, disponibil 24 de ore din 24. În situații de urgență, poate fi apelat și telefonul de permanență al ambasadei: +46 736 985 463.
Autoritățile suedeze nu au oferit un motiv pentru măsură
Chiar dacă autoritățile suedeze nu au oferit un motiv specific pentru această măsură, astfel de decizii sunt uzuale în cazuri ce țin de siguranța internă, prevenirea migrației ilegale sau desfășurarea unor evenimente de amploare. Legislația europeană permite reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne pentru maximum șase luni, în situații care amenință ordinea publică sau securitatea națională.
Se recomandă ca românii să verifice din timp regulile de intrare în țările de destinație sau tranzit, mai ales dacă au călătorii planificate în perioada următoare.