Trei metode prin care poţi preveni apariţia pietrelor la rinichi
Publicat pe 24.02.2017 la 11:41 Actualizat pe 24.02.2017 la 12:25
Statisticile ne arată că 5% din populaţie generală suferă, la un moment dat, de calculi renali, pietre la rinichi, iar bărbaţii sunt mult mai expuşi acestui risc.
Statisticile ne arată că 5% din populaţia generală suferă, la un moment dat, de calculi renali, pietre la rinichi, iar bărbaţii sunt mult mai expuşi acestui risc.
Durerile unui bolnav de litiază (pietre la rinichi) sunt chinuitoare şi persistente. Aşa că este indicat să ţinem cont de câteva recomandări ale specialiştilor petru a preveni această afecţiune.
1. Bea multă apă– Deshidatarea este principal cauză a formării pietrelor la rinichi. O persoană activă trebuie să consume cel puţin 500 ml de apă la diferenţă de 1-2 ore. Per total, cantitatea zilnică recomandată de apă este de minimum 2 litri. Semnele deshidratării include: oboseală, lipsa poftei de mâncare, paloare, intoleranţă la căldură, ameţeală, urină de culoare închisă şi tuse seacă.
2. Include în dieta zilnică citricele – Portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo, mandarine, kiwi… Astfel de fructe inhibă cristalizarea sărurilor din căile urinare prin sporirea concentraţiei de citrate din urină.
3. Consumă mai puţină sare – În felul acesta poţi reduce cantitatea de calciu din vezica urinară, care, în cantităţi mari, se acumulează şi formează o masă compactă, aşa numitele cristale de calciu. Încearcă să reduci cantitatea de sare din mâncare, cel puţin în cea preparată acasă, şi citeşte cu atenţie etichetele produselor.