Viata de cuplu este pusa la incercare odata cu venirea pe lume a primului copil. Nasterea celui mic este un punct de turnura in dinamica de cuplu.
Partenerii incearca un amestec de sentimente, de la bucurie si extaz la anxietate si temeri inexplicabile. Acum, intreaga lor atentie este centrata pe cresterea copilului, iar toate eforturile parintilor vor merge in directia aceasta.
Insa cum ramane cu relatia dintre parteneri? Influentata de aparitia copilului, viata de cuplu sufera o serie de schimbari atat in plan psihologic, cat si comportamental, iar relatia va fi afectata in mod inevitabil.
Iata cum se modifica dinamica de cuplu dupa venirea pe lume a primului copil si care sunt metodele prin care partenerii se pot adapta noului stil de viata:
Cand parintii nu au parte de suport din partea familiei. Cuplurile care nu beneficiaza de suport din partea familei trebuie sa se descurce singuri. Partea buna este ca in ultima vreme, mentalitatea barbatilor s-a schimbat considerabil. Daca in trecut, mama era singura care se ingrijrea de copil, in ziua de azi tatal contribuie in egala masura la cresterea celui mic. Impartirea responsabilitatilor in mod echitabil este cheia succesului in viata de familie. Spre exemplu, daca mamica alapteaza copilul si ii face baie, tatal se poate juca cu el si il poate linisti atunci cand plange. In ceea ce priveste crizele de plans ale bebelusului, parintii vor trebui sa fie extrem de rabdatori, deoarece cel mic se va trezi de multe ori noaptea, va plange si se va agita foarte mult. O metoda care ajuta la calmarea bebelusului este plimbatul cu masina. Pentru a-l transporta pe cel mic in siguranta, este indicat ca parintii sa foloseasca un scaun auto, pe care il pot achizitiona de la magazinul Baby Needs , unde vor gasi si alte produse de crestere si ingrijire a bebelusului.
Lipsa comunicarii eficiente este o problema cu care se confrunta 8 din 10 cupluri, dupa nasterea primului copil. Calitatea relatiei scade, pentru ca partenerii resimt lipsa timpului liber si sunt constienti de faptul ca isi neglijeaza relatia. Cu toate acestea, amandoi isi reprima sentimentele, inhiband grijile si nemultumirile personale, iar acest lucru duce la deteriorarea progresiva a relatiei. In ciuda frustrarilor, a oboselii constante si a irascibilitatii, partenerii sunt pusi in situatia de a depune efort pentru a face relatia sa mearga. Comunicarea eficienta sta la baza unei relatii armonioase si indiferent de situatie, doua persoane care se iubesc si care isi doresc sa construiasca un viitor impreuna, vor trebui sa invete cum sa-si gestioneze conflictele si cum sa faca fata provocarilor, fara a renunta la partener si la viata de familie.
Lipsa odihnei si oboseala cronica sunt factori care afecteaza, in principal, mama. Din aceasta cauza, ea poate deveni mai distanta fata de bebelus, dar si fata de partener. De aceea, este important ca parintii sa stabileasca un program fix de somn pentru bebelus. In primul an de viata, copilul inca se adapteaza mediului exterior, iar ceasul sau biologic nu este pe deplin dezvoltat.
Acesta este motivul pentru care bebelusii dorm la ore neobisnuite – ei nu detin capacitatea de a discrimina intre zi si noapte. Invatand bebelusul sa doarma la ore fixe, parintii se vor putea odihni mai mult si acest lucru se va reflecta in starea lor mentala, dar si in calitatea interactiunilor zilnice. In special pentru mamici sunt anumite produse despre care puteti afla mai multe informatii aici si care ajuta la un somn linistitor si profund. Este posibil ca cel mic sa se trezeasca de multe ori in toiul noptii, din cauza spasmelor abdominale cauzate de colici, a durerilor provocate de aparitia dintisorilor de lapte sau pur si simplu pentru ca ii este foame sau sete. Parintii trebuie sa fie pregatiti pentru acest scenariu si sa-si seteze, din timp, un program clar. Ei isi pot imparti turele de noapte, pentru a se putea odihni in egala masura. In acest fel, atat mama cat si tatal vor evita instalarea oboselii cronice si depresia postnatala, afectiuni ce pot avea consecinte grave asupra sanatatii.
Intimitatea relatiei este amenintata. Poate ca suna negativ, insa copilul intervine foarte mult in dinamica relatiei de cuplu, “furand” din timpul pe care partenerii ar putea sa-l petreaca impreuna, desfasurand activitati menite sa-i apropie din nou. Lipsa intimitatii si comportamentul distant pe care il adopta unul fata de celalalt pun in pericol autenticitatea relatiei. Partenerii trebuie sa gaseasca o cale prin care sa “evadeze” un pic din tumultul grijilor si responsabilitatilor de zi cu zi, pentru a atribui relatiei atentia necesara ca aceasta sa reziste in timp. Este bine ca partenerii sa se inteleaga si sa fie fericiti impreuna, atat pentru satisfactia lor personala, cat si in scopul crearii unui mediu propice dezvoltarii sanatoase a copilului. Cand este mic, acesta absoarbe multa informatie provenita din mediul extern si este, in mare masura, afectat de comportamentul parintilor, care de multe ori nu constientizeaza acest lucru. Insa interactiunile dintre mama si tata vor influenta dezvoltarea ulterioara a copilului, atat in plan psihic, cat si social si emotional. De aceea, este bine ca in sanul familiei sa predomine o atmosfera calda si relaxanta, iar copilul sa fie inconjurat de armonie si fericire. Doar in felul acesta, parintii vor reusi sa creasca un copil sanatos, fericit si implinit.
A creste un copil este o adevarata provocare. De aceea, cuplurile care isi asuma aceasta responsabilitate trebuie ca mai intai sa constientizeze toate implicatiile sale.
Partenerii trebuie sa fie dispusi sa gestioneze conflictele care vor aparea, in mod iminent, in dinamica de cuplu, pentru ca in mod contrar, relatia va avea de suferit si implicit va suferi si copilul.