VIDEO / Locul unde oamenii trăiesc fără bani, politică şi religii! Credeai că există așa ceva?!
Publicat pe 14.03.2017 la 20:15 Actualizat pe 14.03.2017 la 20:42
Auroville, oraşul minune! Situat undeva în sudul Indiei, "Oraşul Zorilor" oferă un trai nemaipomenit locuitorilor săi. Oamenii trăiesc fără bani, fără politică şi fără religii.
Auroville, oraşul minune! Situat undeva în sudul Indiei, "Oraşul Zorilor" oferă un trai nemaipomenit locuitorilor săi. Oamenii trăiesc fără bani, fără politică şi fără religii.
Auroville a fost fondat în anul 1968 de către franţuzoaica Mira Alfassa, cunoscută sub numele de ,,Mama" şi de Societatea Sri Aurobindo, după numele lui Sri, un renumit lider spiritual indian şi a fost proiectat de arhitectul Roger Anger. Ceremonia de inaugurare a avut loc la 28 februarie 1968, în prezența delegaților din 124 de țări, conform Antena Stars.
"Ar trebui să existe un loc pe Pământ pe care nicio națiune să nu și-l aroge, în care toți oamenii cu aspirații sincere să poată trăi ca cetățeni ai lumii, supunându-se unei singure autorități, aceea a adevărului suprem. Un loc în care nevoile spiritului și interesul pentru progres să preceadă în fața satisfacerii dorințelor și pasiunilor", spunea fondatoarei orașului, Mirra Alfassa.
Cei două mii patru sute de locuitori ai oraşului şi-au construit singuri căsuţele în care locuiesc, gătesc cu ajutorul energiei solare, iar comunitatea nu are stabilit un sistem de legi, poliţie ori primar. Viaţa este în întregime ecologică, iar de televiziune sau cluburi nici nu se pune problema să existe. Cei din Auroville nu au bani în mod fizic, însă fiecare locuitor are un cont conectat la sistemul central și primește un card de debit. Comunitatea este formată din oameni care aparţin mai multor naţionalităţi, veniţi din 43 de ţări, iar aproape o mie dintre aceştia sunt indieni.
În centrul oraşului, o uriaşă construcţie atrage toate privirile. Este vorba despre "Matrimandir", un templu dedicat fondatoarei Mirra Alfassa. De la această sferă centrală, se extind patru zone. În nord, zona industrială, în nord-est, cea culturală, în sud şi sud-vest, se găseşte zona rezidenţială, iar în vest, cea internaţională. Fiecare dintre aceste zone are un aspect important în activitatea comunităţii.
Auroville funcţionează după doar patru reguli, astfel: oraşul nu aparține în particular nimănui, ci întregii umanități, este spațiul educației continue, al progresului constant și al tinereții fără bătrânețe. Mai mult, Auroville se dorește a fi o legătură între trecut și viitor, dar şi un spațiu al cercetărilor ce vizează Unitatea Umană.
Oraşul a devenit, în timp, un important punct turistic al Indiei, care atrage mii de turişti anual. Dar, pe lângă turişti, există oameni care doresc să vieţuiască în această oază de linişte şi pace. În absenta unor venituri, rezidenţii primesc o alocaţie de cinci mii de rupii pe lună, adică aproximativ 70 de euro. Aproape oricine poate deveni rezident al localităţii. În acest sens, este nevoie de o viză indiană, precum şi de banii necesari pentru a trăi cel puţin un an fără a fi plătit pentru munca prestată. La finalul acestei perioade, locuitorii din Auroville trebuie să aprobe sau să decline candidatura noului lor compatriot. Mai mult, cei care decid să se mute la Auroville, trebuie neapărat să-şi cumpere o locuinţă, care-i va rămâne în proprietate pe toată durata şederii.
D.S.