VIDEO / Maria Lătăreţu, povestea cutremurătoare de viaţă! A murit în condiţii suspecte
Publicat pe 13.02.2017 la 10:35 Actualizat pe 13.02.2017 la 12:44
Maria Lătărețu rămâne una dintre cele mai impresionante voci din muzica populară. Marea artistă a trait o poveste de viață tragică. Glasul unic şi inconfundabil a ajutat-o să ajungă cunoscută, dar dramele vieţii nu s-au oprit.
Maria Lătărețu rămâne una dintre cele mai impresionante voci din muzica populară. Marea artistă a trait o poveste de viață tragică. Glasul unic şi inconfundabil a ajutat-o să ajungă cunoscută, dar dramele vieţii nu s-au oprit.
Maria Lătăreţu a venit pe lume la 7 noiembrie 1911, fiind cel de-al 16-lea copil al familiei Borcan, din comuna Bălceşti, judeţul Gorj. Pe când avea doar 15 ani, artista de muzică populară a devenit cântăreaţa principală a tarafului "Tică Lătăreţu". Tânărul lăutar i-a devenit soţ, interpreta ajungând cunoscută ca Maria Lătăreţu. Timp de zece ani a colindat din sat în sat, pe la nunţi şi petreceri, potrivit Antena Stars.
În 1949, Maria Lătăreţu a devenit cântăreaţa primei noastre orchestre de muzică populară de stat. Cariera Mariei Lătăreţu a fost una strălucită, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre viaţa personală, marcată de multe tragedii. Artista şi-a îngropat cinci dintre cei şase copii, dar şi soţul! La bombardamentele din aprilie 1944, Maria şi fiul său, Ion, s-au refugiat în casa părintească a soţului, la Leleşti. Nu a luat nimic cu ea, iar când a revenit în Capitală, în vara aceluiaşi an, pe locul casei a găsit o groapă.
A încetat din viaţă pe scena pe care a slujit-o cu credinţă şi devotament. Inima sa a încetat să bată când aplauzele publicului încă se mai auzeau. Era 27 septembrie 1972, la Căminul Cultural din Româneşti, judeţul Botoşani. Ultima înregistrare video a artistei, realizată cu opt zile înainte să treacă în nefiinţă, „Uită-te lume la mine", cunoscută ulterior sub denumirea „Vă las cântecele mele", pare a fi un rămas bun şi totodată un testament verbal al artistei.
Maria Lătăreţu s-a născut pe 7 noiembrie 1911, Bălcești, judeţul Gorj. Ea a fost o cântăreață română de muzică tradițională și muzică populară. A fost una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită pe rând: "Privighetoarea Gorjului", "Crăiasa cântecului românesc", "Prințesa cântecului popular românesc" sau "Ella Fitzgerald" a României. În cariera sa a susținut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice și a participat la un număr mare de emisiuni de radio și TV.
Regretata artistă de muzică populară a murit în timp ce susţinea un concert pe 23 septembrie 1972, în județul Botoșani. Ea a avut doi copii: Măriuca şi Ion Lătăreţu.
D.D.