Ion Besoiu s-a stins astăzi din viaţă la vârsta 85 de ani. Vestea tristă a lăsat cu sufletele îndurerate pe toată lumea.
În urmă cu o săptămână, Ion Besoiu a acordat ultimul interviu pentru Antena Stars la emisiunea "Dincolo de aparenţe".
„Eram actor deja lansat, fusesem la Festivalul de la Cannes, cu „Răscoala”, când tata mă întreba <<Măi Nelu dragă, tu n-ai de gând să faci o facultate?>> Nu cred că s-a împăcat niciodată cu ideea asta, că sunt actor, cred, deşi se mândrea când îl felicitau pentru câte un film pe care l-am făcut”, spunea Ion Besoiu în ultimul interviu acordat, la începutul anului 2017, pentru Antena Stars.
Ion Besoiu era un patriot, ca și tatăl său. ”Sunt bolnav de Transilvania”, a declarat în urmă cu o săptămână marele actor român.
A MURIT ACTORUL ION BESOIU. Ion Besoiu a fost un actor de film, radio, teatru și televiziune român. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București
Despre cariera lui Ion Besoiu
Ion Besoiu a debutat în teatru în 1957. În anii '70 a jucat în serialul "Toate pânzele sus", în regia lui Mircea Mureșan, al[turi de mari actori, printre care şi Jean Constantin.
Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.
Conform Wikipedia, cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).
"Furtuna", "Neamul Șoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini și umbre" sunt câteva dintre filmele în care a jucat!
În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, iar în 2002 a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.
D.S.