Ce se întâmplă cu angajații CFR prinși beți la serviciu. O nouă lege a fost adoptată de Parlament
Publicat pe 16.10.2023 la 20:43 Actualizat pe 16.10.2023 la 20:43
Vești noi pentru angajații CFR Călători! Potrivit ultimei ședințe din Guvern, se iau în calcul pedepse cu închisoarea pentru angajații CFR găsiți vinovați de anumite fapte! Această decizie vine după ce, zilele trecute, aproape 1.000 de reprezentanți ai companiei feroviare au fost verificați cu aparatul etilotest. Dintre aceștia, mai mulți angajați ai companiei feroviare au fost prinși beți la serviciu. Iată ce decizie a adoptat Parlamentul, în urmă cu puțin timp!
- Pedepse cu închisoarea pentru angajații CFR găsiți vinovați de anumite fapte
- Legea a fost adoptată de Parlament
Săptămâna trecută, autoritățile, mai exact Poliţiştii de la Transporturi, în colaborare cu Autoritatea de Siguranţă Feroviară de la nivelul Autorităţii Feroviare Române, au verificat cu aparatul etilotest aproape 1.000 de persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei.
Ei bine, în urma anchetelor aceștia au deschis dosare penale în cazul mai multor angajaţi aflaţi la serviciu sub influenţa alcoolului.
Pedepse cu închisoarea pentru angajații CFR găsiți vinovați de anumite fapte
După ce, în cursul săptămânii trecute mai mulți angajați ai companiei feroviare CFR Călători au fost testați pozitiv cu aparatul etilotest, o nouă decizie a fost adoptată de Parlament.
Mai exact, în cursul zilei de luni, 16 octombrie 2023, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care aduce modificări Codului penal și care îi vizează pe angajații din domeniul feroviar.
Legea a fost adoptată de Parlament
Ei bine acest proiect de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Totodată, este vorba despre sensul incriminării refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenția sau manevra pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezența unor substanţe psihoactive.
"Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
(1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive.
(3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.", arată un amendament admis la raportul favorabil al proiectului de lege.