Daniel Prodan şi-a presimţit moartea! Gestul pe care “Tătuca” l-a făcut pentru cei care i-au frânt inima!
Publicat pe 17.11.2016 la 23:59 Actualizat pe 17.11.2016 la 23:31
Daniel Prodan - zâmbetul “Generaţiei de Aur” - aşa cum îi spuneau coechiperii de la echipa naţională, a părăsit această lume discret, la 44 de ani, fără ca nimeni să se aştepte. Este primul mare fotbalist al trupei lui Gică Hagi care pleacă într-o lume mai bună, departe de scandalurile din fotbal, de trădări şi de orgolii care nu îşi au rostul.
Daniel Prodan - zâmbetul “Generaţiei de Aur” - aşa cum îi spuneau coechiperii de la echipa naţională, a părăsit această lume discret, la 44 de ani, fără ca nimeni să se aştepte. Este primul mare fotbalist al trupei lui Gică Hagi care pleacă într-o lume mai bună, departe de scandalurile din fotbal, de trădări şi de orgolii care nu îşi au rostul.
A îmbrăcat tricoul primei reprezentative de 54 de ori şi a marcat un gol. În 1994, la doar 22 de ani, când România a ajuns până în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, “Tătuca” a fost integralist, alături de doi colegi: Gică Popescu şi Dan Petrescu. Îi plăcea să spună despre el că “N-am fost Hagi, n-am fost nici Popescu! Dar am fost cel mai bun număr 3 din ţară, la vremea mea! Am şi acum imprimat numărul 3 pe piele! În carieră, ori am jucat tot meciul, ori n-am jucat deloc. N-o să vedeţi meciuri în care să intru în minutul 74”.
A marcat, poate, cel mai frumos gol din istoria europeană a Stelei, cu Glasgow Rangers, în 1995. După iscarea scandalului “marca Steaua”, Didi era confuz. “Golul meu cu scoţienii e la Armată sau la Becali?”, se întreba.
A mai fost legitimat la Atletico Madrid, Glasgow Rangers, Rocar, FC Naţional şi la Messina. În plus, a fost oficial al Federaţiei Române de Fotbal, sub conducerea lui Mircea Sandu.
În ciuda cărţii de vizită impresionante şi a tot ceea ce a făcut pentru echipa naţională, Daniel Prodan a fost dat afară pe uşa din dos de noua putere de la “Casa Fotbalului”. A pornit un război aprig cu Răzvan Burleanu şi cu supuşii săi, însă s-a văzut trădat de Anghel Iordănescu, Miodrag Belodedici sau Jean Vlădoiu – oameni alături de care a scris istorie pentru fotbalul românesc. Mai mult, dat în judecată de Burleanu pentru calomnie, “Tătuca” a pierdut procesul şi a fost executat silit pentru 7.000 de euro. “N-o să-l iert pe Burleanu, pentru că mi-a luat banii de școală ai fetei” (n.r. - Prodan are o fată, Ștefania, studentă în primul an la o facultate în Olanda).
Cu toate acestea, Didi Prodan a revenit la sentimente mai bune faţă de oamenii pe care îi considera trădători. Sâmbătă, 12 noiembrie, cu doar patru zile înainte să plece în lumea celor drepţi, fostul mare internaţional l-a sunat pe semnatarul acestui articol. Din vorbă în vorbă, discuţia a alunecat spre Gică Popescu şi spre Miodrag Belodedici.
“Tată, hai să-ţi spun ceva... Gică şi-a serbat prima aniversare de după eliberarea din închisoare alături de noi, prietenii lui. Ne-a invitat la el acasă. La început, ne-a lăsat să ne distrăm, să dansăm cu soţiile. După un timp, şi-a făcut apariţia şi a spus că vrea să ţină un discurs. N-a citit de pe foaie, ci ne-a vorbit din minte... A spus aşa: <<Îi mulţumesc tatălui meu! Îi mulţumesc mamei mele! Le mulţumesc copiilor, pentru că m-au înţeles, pentru că nu m-au renegat, în perioada în care am fost închis. Îi mulţumesc soţiei mele! Îi mulţumesc lui Gică Hagi, care a fost ca un tată pentru copiii mei, cât timp am fost în închisoare>>. Bă, baiatule, când ne-a zis de copii, eu, Gică Hagi şi Cristi Chivu am ieşit afară din casă şi am început să plângem”, a mărturisit Didi.
Fără să ezite, Prodan i-a vorbit jurnalistului despre Miodrag Belodedici, cel despre care a spus că l-a vândut când a acceptat să lucreze cu noua structură de conducere de la FRF.
„Într-o zi, l-am luat pe Belo la Satu Mare, la mine. <<Băi, Belo, hai să-ţi arăt ce înseamnă viaţa adevărată. Lasă ciorbele şi prostiile pe care le mănânci. Hai să vezi ce se mănâncă şi ce se bea în Ardeal!>>. După trei zile, Belo o întreabă pe recepţioneră: <<Fiţi amabilă, unde este gara?>>. Femeia s-a speriat, şi îi spune: <<Domnule Beodedici, s-a întâmplat ceva?>>. El zice: <<Nu mai rezist! Mi-aţi pus capac!>>. Îţi dai seama ce şoc a trăit marele Miodrag Belodedici la Satu Mare? El, băiat cuminte, care nu mănâncă pâine, nu mănâncă grăsimi, a dat peste gustările noastre, peste palincă...”.
Povestirea cu Belodedici a continuat: „L-am dus să se tundă. După ce frizerul şi-a făcut treaba, vine o femeie, avea părul lung, şi spune: <<Vă rog să mă tundeţi precum domnul Belodedici>>. Frizeri, şocată, zice: <<Damnă, dumneavoastră aveţi părul lung, sunteţi femeie...>>. Doamna respectivă nu s-a lăsat: <<Nu contează! Mă tundeţi ca domnul Belodedici>>. Bă, băiatului, tu realizezi? Femeia dorea să arate ca Belo”.
Sufletist din fire, „Tătuca Prodan” i-a mărturisit ziaristului, parcă presimţindu-şi sfârşitul: „Paule, fratele meu, îl iert pe Miodrag Belodedici! Îl iert şi pe Jean! Îi iert pe toţi, frate, că aşa m-a învăţat mama că e bine să faci. Am fost nişte proşti, dar îi iert, frate!”.
Om glumeţ, bun povestitor, mare fotbalist şi un munte de caracter, Daniel Prodan şi-a încheiat povestea într-o seară de noiembrie, după o cină în sânul familiei şi o îmbrăţişare cu soţia.
Autorul acestui articol şi-a permis să relateze publicului o discuţie privată şi doreşte să transmită un mesaj celui care a fost Daniel Prodan: "Dacă am greşit, iartă-mă, Didi!".
Pentru că de acum încolo orice cuvânt e în plus, lăsăm un rând alb, de tăcere, pentru Didi.