E grevă generală în spitalele din România. Ce se întâmplă dacă mergi la medic
Publicat pe 31.10.2016 la 10:15 Actualizat pe 31.10.2016 la 10:08
Astăzi, 31 octombrie, este grevă generală în toate spitalele din România. Aproape 75.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor participa la protestul de amploare.
Astăzi, 31 octombrie, este grevă generală în toate spitalele din România. Aproape 75.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor participa la protestul de amploare.
Dacă ai o problemă minoră de sănătate nu ai nicio şansă să fii consultat de un medic. Asta pentru că vor fi asigurate doar urgențele și doar o treime din personal va fi la serviciu.
"Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienții care într-un fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă răbdare şi înțelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat. Menţionăm că 1/3 dintre angajați va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate", conform sindicaliştilor.
La Spitalul Floreasca nu se fac intervenții chirugicale și nu se eliberează bilete de trimitere. Sindicaliștii spun că greva este pe termen nelimitat.
"Plenul ar trebui să rezolve toate problemele pe care noi le-am ridicat, amendamentele depuse de Federația Sanitas. În cazul în care vom avea satisfacție vom închide această formă de protest, dacă nu, colegii s-au mobilizat, acum primim semnale din toată țara. Vom continua greva pentru că așa nu se mai poate.
În continuare sunt zeci de mii de persoane din sistemul de sănătate care nu sunt în acele două ordonanțe, în continuare cei din asistența socială sunt cei mai prost plătiți bugetari și nu au primit nimic, în continuare sunt acele diferențe enorme între aceleași categorii profesionale. Aceste două ordonanțate pe care le-a produs actualul Guvern, în loc să rezolve inechitățile, le-au adâncit și mai mult.
Urgențele vor fi asigurate, asigurăm acea treime, s-a facut apel către asociațiile de pacienți care au transmis în teritoriu ca azi afecțiunile care nu sunt de urgență, pacienții să rămână acasă.
Eu fac un apel la premier să înțeleagă că lupta noastră este de a aduce dreptate și demnitate în Sănătate, iar parlamentarii să se mobilizeze în așa fel încât să voteze mâine amendamentele Federației Sanitas", a spus vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sapi, potrivit Digi24.
Membrii Sanitas sunt nemulţumiţi de salariile şi sporurile pe care le primesc. Pe scurt: ei cer aplicarea sporurilor la salariul actual şi nu la cel din 2009 dar şi includerea personalului tehnico-administrativ şi cel din DSP-uri în ordonanţa 20/2016, privind salarizarea bugetarilor.
Alte revendicări sunt legate de reducerea diferenţelor salariale între asistenţii medicali cu studii post-liceale şi cei cu studii superioare, care acum sunt şi de 800 de lei, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale între spitalele clinice si cele neclinice. Aici există diferenţe de până la 1200 de lei.
Încă din septembrie au început protestele Federaţiei Sanitas. Atunci sindicaliştii au pichetat Ministerele Muncii, Finanţelor şi Sănătăţii. Iar pe 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi şapte zile mai târziu, pe 19 octombrie, în grevă de avertisment.
D.D.