BOMBĂ Poliţia Română dă cu subsemnatul! Dosarul unui tânăr împuşcat "din greşeală" de un comisar al IGPR, reanchetat de procurori
Publicat pe 28.09.2014 la 23:59 Actualizat pe 28.09.2014 la 23:44
Cazul lui Sorin Pârvu, brăileanul împuşcat în 2009, ca urmare a unei operaţiuni eşuate a IGPR a ajuns, din nou, pe mâna procurorilor.
Cazul lui Sorin Pârvu, brăileanul împuşcat în 2009, ca urmare a unei operaţiuni eşuate a IGPR, a ajuns din nou pe mâna procurorilor.
La cinci ani de la moartea lui Sorin Pârvu, pe 27 septembrie 2009, familia victimei încă aşteptă să se facă dreptate. Pârvu a fost împuşcat în cap de ofiţerul Giorgian Dragomir - comisar, potrivit familiei - care l-ar fi confundat cu un urmărit internaţional. Zilele trecute, procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casţie şi Justiţie s-au dus la Brăila pentru a-i audia pe membrii familiei lui Sorin Pârvu, dar şi pe martorii din dosar. "A venit procurorul de caz de la Bucureşti, ne-a audiat pe noi cei din familie ca părţi vătămate. Acum au zis că urmează să audieze martorii. Abia acum procurorii fac ceea ce nu s-a făcut timp d e cinci ani. Este un pas de bun augur, zic eu, sper să fie bine şi poliţistul care l-a omorât pe Sorin să plătească pentru fapta comisă. Procurorii mi-au pus tot felul de întrebări, am explicat că eu nu sunt tatăl criminalului, ci sunt tatăl celui omorât", a declarat Ionel Pârvu, tatăl lui Sorin, pentru presa locală.
"Fără niciun avertisment l-a împuşcat în cap"
Un raportul al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, întocmit în 2010, descrie cu lux de amănunte ce s-a întâmplat. "La data de 26 septembrie 2009, Sorin Pârvu conducea în Municipiul Brăila autoturismul marca Ford Mondeo, de culoare albastru închis, înmatriculat în Bulgaria, cu numărul TX 8692 KX. Maşina era proprietatea unui apropiat, Ionuţ Alexandru Stoian, care nu avea carnet de conducere şi l-a rugat pe Sorin Pârvu (foto), şofer profesionist, să îl însoţească în calitate de şofer. Cu puţin înainte de ora 14.00, cei doi se aflau în maşină, la intersecţia străzilor Dorobanţi şi Şcolilor şi au oprit regulamentar la culoarea roşie a semaforului. La câteva secunde după oprire, lângă autoturismul acestora a apărut pe banda întâi de mers un autoturism de culoare verde marca Volkswagen Passat, înmatriculat cu nr. B 28 LVG, fără nici un însemn de poliţie, care ”le-a blocat faţa”. Din autoturismul Passat au coborât patru bărbaţi îmbrăcaţi în civil şi înarmaţi cu arme de foc. Familia lui Sorin Parvu a aflat ulterior că aceştia erau poliţişti angajaţi ai Inspectoratului General de Poliţiei Române. Din relatările martorilor prezenţi la locul incidentului reiese că cei patru bărbaţi înarmaţi au început să tragă focuri de armă în autoturismul în care se aflau cei doi fără niciun avertisment. În acel moment, Sorin Pârvu a încercat să se retragă efectuând manevre de mers înapoi în urma cărora a intrat în impact cu un alt autoturism marca Nissan Pathfinder, de culoare albă, cu număr de înmatriculare B 94 UDK care tocmai oprise în spatele său. Din autoturismul Nissan a coborât un bărbat îmbrăcat în civil care a deschis uşa din spate stânga a autoturismului Ford şi, fără niciun avertisment, l-a împuşcat în cap (parietal stânga) pe Sorin Pârvu. Momentul împuşcăturii a fost văzut foarte clar de pasagerul din dreapta, Ionuţ Alexandru Stoian aflat pe scaunul din dreapta şoferului care, ferindu-se de cioburile geamului din dreapta faţă care fusese spart de poliţiştii, îşi întorsese capul către bancheta din spate a automobilului. Din fotografiile făcute imediat după incident de un martor ocular se poate observa că autoturismul marca Ford avea parbrizul perforat de un glonţ, iar geamul din faţă lateral dreapta spart".
Poliţistul şi-a schimbat de trei ori declaraţiile
În momentul în care a realizat că "a greşit" ţinta, ofiţerul Giorgian Dragomir şi-a asumat răspunderea crimei, declarând că a săvârşit fapta, în calitatea sa de comandant al operaţiunii, "pentru a proteja viaţa colegilor săi poliţişti, pusă în primejdie de manevrele pe care victima Sorin Pârvu le făcea cu autoturismul", după cum se arată în motivarea Curţii de Apel Galaţi, cea care a decis, în aprilie 2014, redeschiderea cazului. "Ulterior, pe parcursul cercetărilor, a revenit şi a arătat că a acţionat involuntar trăgaciul pistolului, deoarece portiera autoturismului victimei l-a lovit peste cotul mâinii stângi, rezultând că a comis fapta din culpă. După restituirea cauzei la procuror, prin sentinţa penală din decembrie 2011 a CA Galaţi, a revenit în declaraţii arătând că, de fapt, a pătruns în habitaclul autoturismului, având în mână pistolul, şi, datorită manevrelor înainte-înapoi pe care le făcea victima cu autoturismul, s-a dezechilibrat şi a fost nevoit să se sprijine cu mâna stângă, în care avea pistolul, de scaunul şoferului, focul declanşându-se accidental", mai arată instanţa.
Riscă închisoarea pe viaţă
Într-o primă fază, poliţiştii au fost scoşi basma curată de procurorul Iuliu Molcuţ. Apoi, prin două decizii separate, cazul a fost redeschis, ultima oară în februarie 2014. Potrivit instanţei, erau foarte multe neclarităţi şi contradicţii în materialul probatoriu, care nu au fost lămurite de către procurorul de caz sub toate aspectele. Giorgian Dragomir este cercetat acum pentru omor deosebit de grav şi riscă închisoarea pe viaţă.