FOTO Aşa a arătat cea mai grea iarnă din istoria ţării: nămeţi de 5 metri, tancuri bătătorind zăpada şi vânt de 126 km/h
Publicat pe 26.01.2014 la 18:00 Actualizat pe 26.01.2014 la 17:58
S-a lăsat aşteptată, dar şi când a venit ne-a îngrozit! Prima ninsoare de anul acesta s-a transformat în "coşmarul alb" al românilor şi al autorităţilor. Zeci de drumuri au fost închise, circulaţia feroviară şi aeriană se desfăşoară cu dificultate şi mai multe sate au fost izolate şi oriunde priveşti vezi doar omăt.
S-a lăsat aşteptată, dar şi când a venit ne-a îngrozit! Prima ninsoare de anul acesta s-a transformat în "coşmarul alb" al românilor şi al autorităţilor. Meteorologii au emis cod roşu de viscol, în premieră, pentru România şi se tem de o iarnă mai severă ca aceea din 1954, care este trecută in analele ANM ca fiind cea mai grea din istoria ţării.
Zăpadă de 5 metri, tancuri scoase pe străzi pentru deszăpezire şi vânt care a atins o viteză record în Bucureşti: 126 km/h. Asta au văzut, simţit şi trăit pe propria piele românii, în urmă cu 60 de ani. Potrivit statisticilor Administratiei Nationale de Meteorologie, în februarie 1954 iarna a lovit cel mai tare ţara noastră şi, în acele zile cumplite, s-a înregistrat cel mai puternic viscol din secolul XX.
Cel mai gros strat de zapadă din istoria măsurătorilor ANM a fost înregistrat tot atunci, la Călăraşi: 173 cm. În unele zone din sud-estul ţării, troienele au atins chiar şi 5 metri, iar oamenii erau disperaţi.
În Bucureşti, furia albă a început în 3 februarie şi a ţinut până la sfârşitul lunii. Cantitatea maximă de zăpadă depusă a fost 115,9 l/mp în 24 de ore, la Griviţa. Pentru că nămeții depășeau înălțimea de un metru, orașul a fost blocat. Oamenii își amintesc că tancurile armatei au ieșit pe străzile Capitalei și au făcut tuneluri. Cei rămași fără apă dezghețau țurțuri sau topeau zăpada.
Pe stradă, tramvaiele au rămas înțepenite zile întregi, iar militarii au lucrat zi și noapte pentru a curăța orașul. Şi oamenii simplii au ieşit la deszăpezit şi au dat la lopată umăr la umăr cu militarii.
Astăzi, pare că trăim un scenariu aproape tras la indigo. Ninsoarea nu se mai opreşte, zeci de drumuri au fost blocate, traficul aerian şi feroviar se desfăşoară cu dificultate, iar maşinile speciale pentru deszăpezit nu fac faţă. Dacă ninsorile nu se opresc, nu ar fi exclus să apară o nouă pagină în analele ANM.
M.M.D.
Citeşte şi: