INCREDIBIL! S-a inventat maşinăria care citeşte gândurile! Vezi cum e posibil aşa ceva!
Publicat pe 31.03.2014 la 16:26 Actualizat pe 31.03.2014 la 17:22
Multe persoane ar da orice pentru a putea afla ce gândesc ceilalţi despre ei sau despre lucrurile din jur.
Multe persoane ar da orice pentru a putea afla ce gândesc ceilalţi despre ei sau despre lucrurile din jur.
Invenţia poate face ceva nemaiauzit: scanând creierele participanţilor, maşinăria poate reconstitui înfăţişarea persoanei la care se uitau aceştia şi va putea fi utilizată, cred inventatorii, şi pentru a reconstrui imaginea unui chip la care se gândesc oamenii, chiar fără a-l avea în faţa ochilor. Oamenii de ştiinţă au folosit scanarea prin rezonanţă magnetică funcţională pentru a identifica feţele persoanelor la care se uitau participanţii.
Marvin Chun, profesor de psihologie, ştiinţe cognitive şi neurologie la Universitatea Yale, unul dintre autorii studiului, spune că tehnica „este o formă de citire a gândurilor.” Studii anterioare arătaseră că era posibil, cu ajutorul scanării prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI), ca specialiştii să afle dacă subiectul se gândea la o plajă, la o clădire, la un om sau la un animal, de pildă. Acum, metoda a atins un nou nivel: cercetătorii au reuşit să reconstituie un chip uman pe baza caracteristicilor activităţii cerebrale a subiectului. Au constatat, în primul rând, că oamenii percep feţele altor persoane într-un mod foarte detaliat, în proces fiind implicate porţiuni mari din creier, ceea ce dovedeşte importanţa pe care acest proces – prelucrarea imaginilor chipurilor umane, de către creier - o are pentru supravieţuire.
Cercetătorii de la Universitatea Yale şi Universitatea New York au arătat, unui număr de 6 subiecţi, 300 de chipuri umane, ca „antrenament”, în timp ce subiecţii erau supuşi scanării fMRI.
Datele colectate au fost utilizate pentru a crea un fel de bibliotecă statistică a modurilor în care creierele participanţilor răspundeau la fiecare chip văzut.
Citeşte mai multe pe descopera.ro
D.C.
Citeşte şi: