ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ / De ce căscatul a somn este molipsitor?
Publicat pe 02.11.2014 la 17:13 Actualizat pe 02.11.2014 la 17:42
Aţi sesizat că în momentul în care căscaţi a somn şi vă aflaţi într-un grup şi alte persoane încep să caşte a somn în acelaşi timp? Ei bine, reflexul este unul molipsitor.
Aţi sesizat că în momentul în care căscaţi a somn şi vă aflaţi într-un grup şi alte persoane încep să caşte a somn în acelaşi timp? Ei bine, reflexul este unul molipsitor.
Cercetătorii de la Universitatea Maryland, din Statele Unite ale Americii, au investigat motivele pentru care gestul de a căsca a somn este contagios. La studiu au participat 328 de participanţi care au fost supuşi unor chestionare pe baza cărora li s-a testat nivelul de empatie, cel de oboseală şi patternul de somn.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acest gest este mai molipsitor în cazul persoanelor mai în vârstă decât în rândul celor mai tinere.Între 40 şi 60% dintre adulţii sănătoşi cască atunci când văd pe cineva căscând, când citesc despre căscat sau când se gândesc la căscat.
Studiile efectuate în acest sens au demonstrat că transmiterea căscatului se bazează pe mecanica empatiei, întrucat atinge mai mult persoanele care au capacitatea de a percepe stările interioare ale celorlalţi şi de a le împărtăşi. Atunci când văd o persoană căscând, unii indivizi sunt capabili, prin empatie, să simta aceeaşi nevoie de a căsca, ceea ce declanşează o “personificare”; cu alte cuvinte, ei cască la rândul lor, fără să conştientizeze fenomenul.
D.C.
foto simbol: jurnalul.ro
Citeşte şi:
ÎNTREBAREA ZILEI - SÂMBĂTĂ: De ce uneori nu ne putem opri din scărpinat?
ÎNTREBAREA ZILEI- VINERI: Care este fructul care poate vindeca şi cancerul?