ÎNTREBAREA ZILEI - JOI: De ce ni se usuca gâtul când vorbim în public?
Publicat pe 30.04.2015 la 16:30 Actualizat pe 30.04.2015 la 16:31
De cele mai multe ori, atunci când vorbim în public ni se usucă gura sau gâtul. Există o explicaţie foarte clară pentru asta.
De cele mai multe ori, atunci când vorbim în public ni se usucă gura sau gâtul. Există o explicaţie foarte clară pentru asta.
Când vorbim în public ni se uscă gura sau gâtul fiindcă suntem emoţionaţi, iar corpul nostru reacţionează.
Fenomenul este întâlnit des în regnul animal şi a evoluat cu scopul de a le ajuta p acestea să facă faţă situaţiilor periculoase, potrivit descopera.ro.
Nervii sunt activaţi selectiv, în funcţie de cât de importanţi sunt pentru răspuns. Dat fiind că acţiunea de a mânca nu este considerată a fi importantă în situaţii dificile, precum aceea de a fugi - de exemplu, nervii de la nivelul cavităţii bucale, care controlează glandele salivare, sunt suprimaţi, motiv pentru care gura începe să se usuce.
În plus, şi pupilele şi vasele de sânge din muşchi încep să se dilate pentru a asigura fluxul de sânge în cele mai importante organe necesare pentru acţiuni drastice.
Altfel spus, unii dintre noi percepem vorbitul în public ca pe o situaţie potenţial periculoasă, motiv pentru care corpul începe să închidă funcţiile care nu necesare, precum sistemul digestiv.
FOTO: Hepta
Citeşte şi:
ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: De ce aleargă câinii în jurul cozii?