Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Ce este bine să faci şi să nu faci în această zi
Publicat pe 07.09.2015 la 17:48 Actualizat pe 07.09.2015 la 18:02
Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare mare a anului bisericesc (anul bisericesc începe la 1 septembrie) și se sărbătorește pe data de 8 septembrie atât de către biserica ortodoxă cât și de cea catolică.
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ. Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare mare a anului bisericesc (anul bisericesc începe la 1 septembrie) și se sărbătorește pe data de 8 septembrie atât de către biserica ortodoxă cât și de cea catolică.
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ.Sfânta Scriptură nu relatează despre acest eveniment, însă scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Tatăl Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmaş al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendentă din familia preoţească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta proorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ.Pentru că nu aveau copii, ceea ce era considerat un blestem din partea lui Dumnezeu, Ioachim şi Ana au început să fie ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Şi totuşi, Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ. Naşterea Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, scrie Mediafax. De asemenea, sărbatoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ. În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ. Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.
NAŞTEREA MAICII DOMNULUI SAU SFÂNTA MARIE MICĂ. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.
Citeşte şi:
Sărbătoare în calendarul creştin ortodox! Ce sfinţi sunt pomeniţi, astăzi
S-a votat! 10 mai este zi de sărbătoare naţională