Mâncarea "grea" de sărbători îți face rău? Preparatele RAW VEGAN sunt un înlocuitor pefect! La fel de delicioase, dar mult mai sănătoase
Publicat pe 24.12.2014 la 09:32 Actualizat pe 24.12.2014 la 09:38
În momentul în care te decizi să duci o viaţă sănătoasă, sărbătorile, mai ales cele de iarnă, pot fi un mare pericol. Noi venim cu o alternativă ce îţi va face viaţa mai uşoară. Mâncarea "raw vegan" sau "mâncare crudă", aşa cum mai este numită, este alternativa sănătoasă şi "uşoară". În ajun de Crăciun, vă propunem să încercaţi sarmalele raw vegan.
În momentul în care te decizi să duci o viaţă sănătoasă, sărbătorile, mai ales cele de iarnă, pot fi un mare pericol. Noi venim cu o alternativă ce îţi va face viaţa mai uşoară. Mâncarea "raw vegan" sau "mâncare crudă", aşa cum mai este numită, este alternativa sănătoasă şi "uşoară". În ajun de Crăciun, vă propunem să încercaţi sarmalele raw vegan.
Sarmalele "raw vegan" sunt un înlocuitor sănătos şi delicios, al sarmalelor tradiţionale cu carne de porc. Iată cum le poţi prepara la tine acasă şi care sunt beneficiile lor.
Ingrediente:
- 100 g hrişcă
- 100g nucă
- 50 g morcov
- 10 g ceapă
- 10 g pătrunjel
- 10 frunze mari de varză murată
- 500 g roşii
- nucşoară
- cimbru
- sare, piper
- 3-4 linguri ulei presat la rece
Mod de preparare:
Hrișca și nuca se lasă peste noapte la înmuiat în multă apă. A două zi se scurg. Așa arată hrișcă gata înmuiată. Varza se lasă 30-60 minute în apă (la desărat), în funcție de cât de sărată o vrem. Nuca, ceapa și pătrunjelul se toaca mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoarea mică. Se condimentează cu sare, piper, nucșoară, cimbru.
Foto: petitchef
Tăiați frunzele de varză în 2, decupand nervurile. Într-un capăt al frunzei puneți o lingură cu vârf din compoziție și îndoiți colțul spre interior. Aduceți și marginile pe interior, apoi rulați strâns până se termină frunza. Faceți o salată din roșiile date pe răzătoare, nervurile de la varză tocate și ulei.
Puneți sarmalele într-o cratiță și turnați peste ele salată (mi-au ieșit 31 de sarmale, din porție dublă). Serviți imediat. Se păstrează la frigider, însă nu pentru multe zile.
Foto: petitchef
Aceste sarmale sunt mult mai sănătoase și nutritive decât sarmalele gătite pe foc. Își păstrează proprietățile iar gustul lor vă va surprinde: seamănă mult cu cele gătite, însă nuca și uleiul presat la rece le da o savoare aparte. (Sursă: petitchef.ro)
Deserturi la fel de sănătoase
De pe masa de Crăciun nu pot lipsi dulcurile, așa că vă propunem două rețele la mare căutare. Nelipsitul cozonac, însă o variantă adaptată regimului de viață sănătos, și Macarons, prajiturelele colorate ce fac furori în ultima vreme- ideale pentru persoanele care își doresc ceva mai sofisticat pe masa de sărbători.
Cozonacul "raw vegan" este diferit de cozonacul tradiţional, nu se lasă la dospit, însă are un gust delicios. În plus, se prepară numai din ingrediente sănătoase.
Foto: viataverdeviu
Ingrediente pentru cocă:
- 300 grame fulgi de ovăz măcinați
- 2 linguri unt de cocos
- 200 grame curmale hidratate (cu cel puțin 2 ore în avans) și făcute pastă
Ingrediente pentru cremă:
- 100 grame curmale
- 200 grame nuci românești hidratate
- 2 linguri unt de cocos
- 50 grame cacao crudă
- 70 grame miere
- stafide și nuci întregi (opțional)
Mod de preparare:
Foaia de rulada
Se face un gem folosind curmalele și apa de la acestea. Peste făină de ovăz se adaugă untul de cocoș și treptat gemul de curmale și se amestecă în blender la viteză nu prea mare până se obține consistența de coca de cozonac. Apoi compoziția se întinde pe o folie alimentară și se întinde uniform, presandu-se cu un făcăleț.
Cremă
Toate ingredientele exceptând stafidele și nucile întregi se amestecă în blender la o viteză relativ mare până se formează o pastă. Se așează pe foaia de rulada și se întinde uniform. Se presară stafidele și nucile întregi / nefărâmițate. Se rulează cu grijă dinspre exterior spre interior și se pune la frigider cel puțin 2 ore.
Așa cum spuneam și mai sus, dacă vă doriți ceva mai sofisticat pentru masa de Crăciun, dar sănătos în același timp, ei bine, o idee excelentă este rețetă de Macarons "raw vegan".
Foto: LigiaPop
Ingrediente:
- 400 g migdale organice (pulpă de la laptele de migdale)
- 100 g semințe de cânepă organice decorticate
- 200 g fulgi de cocos organici
- 100 g miere
- 100 g polen
- 200 g semințe de susan negre organice
- 100 ml de unt de cocoș organic (topit la baie de abur)
- 100 ml de unt de cacao organic (topit la baie de abur)
- 50 g pudră de măceșe raw
Mod de preparare:
Toate ingredientele sunt adăugate în robotul de bucătărie și se mixeaza până când aluatul a devenit ușor lipicios. Cu o ustensilă de înghețată umezită în apă se formează prăjiturelele pe care le băgăm la frigider timp de jumătate de oră sau până s-au întărit puțin.
A.C.
Citește și: