REȚETA ZILEI - VINERI: ”Puțe cu mac”
Publicat pe 14.11.2014 la 16:20 Actualizat pe 14.11.2014 la 16:53
Această rețetă este răspândită în multe regiuni din România și poartă mai multe denumiri, în funcție de fiecare zonă geografică, cum ar fi: „puțurgăi”, „Nudli”, „vuțane” sau „Puțișoare”. Dacă vrei să mănânci ceva ușor și sățios, aceasta este rețeta perfectă.
Această rețetă este răspândită în multe regiuni din România și poartă mai multe denumiri, în funcție de fiecare zonă geografică, cum ar fi: „puțurgăi”, „Nudli”, „vuțane” sau „Puțișoare”. Dacă vrei să mănânci ceva ușor și sățios, aceasta este rețeta perfectă.
Ingrediente
- 750 grame de cartofi fierți în coajă, cântăriți după fierbere și decojire
- 75 grame de gris
- 1 ou
- 1 praf de sare
- 200-250 de grame de faina albă (în funcție de calitatea făinii pe care o folosiți, s-ar putea să intre mai multă sau mai puțină)
- 80 de grame de unt (sau ulei)
- 6 linguri de mac măcinat prin mașină
- 6 linguri de zahar pudră amestecat cu un plic de zahar vanilat
Mod de preparare:
Cartofii trebuie fierți în coajă, de preferat să fie albi, mai sfărâmicioși, apoi se curăță, se cântăresc 750 de grame și se zdrobesc bine intr-un castron. Se adaugă sarea, grisul și făina, pentru început doar 200 de grame de făină. Se framântă un aluat molcuț, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurițe).
Se presară cu făină planul de lucru și se răstoarnă aluatul, împărțindu-l în bucățele egale. Se modelează pe planul de lucru puțișoarele nu mai lungi de 9-10 cm. Până se termină toate de modelat, va clocoti și apa în care se plonjează toate deodată. Separat, se topește untul într-o cratiță apoi se stinge focul. Cand “puțele” se ridică la suprafață se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă și plonjându-le direct în untul topit.
Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatula flexibilă, ca să nu se rupă „puțele” și să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră. Cu aceeași spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit (după gust, se poate pune mai mult sau mai puțin zahăr).
Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune și după ce s-au răcit puțintel.
A.B.
Sursă: retetecalamama.ro
Citește și:
REŢETA ZILEI - JOI: Supă de dovleac cu pere