REŢETA ZILEI - JOI: Supă de dovleac cu pere
Publicat pe 30.10.2014 la 16:37 Actualizat pe 30.10.2014 la 16:45
Afară e frig şi ploaie ceea ce mă face să mă duc cu gândul la vremea copilăriei când stăteam la gura sobei şi ascultam poveştile bunicii, aşteptând cu nerăbdare momentul în care-mi va scoate din jarul încins dovleacul dulce şi copt. Sobă nu am, dar plimbându-ma aşa pe cărările amintirilor am reîntâlnit reţeta ei delicioasă de supă cu dovleac şi pere - rapidă, sănătoasă şi cu gust de copilărie.
Afară e frig şi ploaie ceea ce mă face să mă duc cu gândul la vremea copilăriei când stăteam la gura sobei şi ascultam poveştile bunicii, aşteptând cu nerăbdare momentul în care-mi va scoate din jarul încins dovleacul dulce şi copt. Sobă nu am, dar plimbându-ma aşa pe cărările amintirilor am reîntâlnit reţeta ei delicioasă de supă cu dovleac şi pere - rapidă, sănătoasă şi cu gust de copilărie.
Ingrediente pentru 4 porţii:
1 dovleac mediu
3 pere, curăţate şi tăiate cubuleţe
1 căpăţână usturoi, cu vârful tăiat de 1 cm, pentru a expune căţeii
sare de mare şi piper negru proaspăt măcinate
căteva fire de rozmarin sau cimbru (opţional)
puţin ulei de măsline
500 ml supă de pui sau de legume, încălzită
puţină smântană sau mascarpone (opţional)
1 cm ghimbir proaspăt
o mână de miez de nucă, prăjit şi tocat
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la 220 grade Celsius.
Tăiaţi capacul dovleacului şi scoateşi seminţele.
Scobiţi pulpa cu ajutorul unei linguri (nu subţiaţi foarte mult coaja dovleacului) şi tocaţi-o grosier, după care o amestecaţi cu bucăţile de pară şi asezonaţi după gust.
Puneţi dovleacul, mixul de pulpă şi usturoiul într-o tavă de copt şi ungeţi cu ulei de măsline. Eventual, puteţi strecura şi câteva fire de rozmarin sau cimbru.
Coaceţi o oră sau până se rumeneşte şi se înmoaie dovleacul (aveţi grijă să nu se ardă cubuleţele de pulpă).
După ce se înmoaie, pasaţi pulpă de dovleac şi pară cu supă de legume (sau pui), până capătă consistenţa dorită.
Puneţi supă în dovleacul copt şi completaţi cu putină smântană sau mascarpone, amestecând.
Răzuiţi şi puţin ghimbir, după gust, şi ajustaţi sarea şi piperul.
Serviţi cu smântană şi miezul de nucă prajit şi tocat.
sursa: www.coolinaria.ro