REŢETA ZILEI - JOI: Tort "Sărutul Soarelui", un desert pentru zile înnorate
Publicat pe 05.03.2015 la 16:10 Actualizat pe 05.03.2015 la 17:18
E o zi ploioasă şi ai poftă de ceva dulce? Noi îţi recomandăm desertul LoVegan "Sărutul Soarelui" care cu siguranţă îţi va face ziua mai frumoasă.
E o zi ploioasă şi ai poftă de ceva dulce? Noi îţi recomandăm desertul "Sărutul Soarelui" care cu siguranţă îţi va face ziua mai frumoasă.
Ingrediente:
Blat:
- ½ cană nuci pecane hidratate în apă, 1-2 ore
- ½ cană alune de pădure hidratate în apă, 1-2 ore
- 1 cană nucă românească hidratată în apă, 1-2 ore
- 130 g curmale
- 2 g praf coajă de cardamom negru
Cremă:
- 2 ½ căni caju hidratat în lapte de migdale sau apă, 1-2 ore
- 5-9 linguri îndulcitor natural (sirop de agave, sirop de arţar, miere de albine)
- 40 ml zeamă de lămâie sau lime
- coaja de la 1 lime
- 30 g unt cocos
- 30 g unt cacao
- 2 g cardamom verde
- 2 g anason
- 1 praf de sare, după gust
- ½ cană nuci pecane zdrobite
- 10 g agrişe
- 20 g merişor
Mod de preparare:
Pentru blat, trebuie să tocăm în blender nuca românească, nucile pecane, alunele de pădure şi curmalele, cu sare şi praful din coajă de cardamom negru, până obţinem o pastă de consistenţă grunjoasă spre fină, bine legată, lipicioasă. În cazul în care curmalele pe care le-aţi cumpărat sunt prea uscate, hidrataţi-le înainte în apă până se înmoaie. Întindem compoziţia într-o tavă rotundă de tort, presăm bine şi dăm la rece.
Pentru cremă, trebuie să amestecăm în blender cajuul hidratat până capătă consistenţă cremoasă, după care adăugăm treptat, îndulcitorul natural, zeama de lămâie/lime, coaja de lime, untul de cocos, anasonul şi cardamomul verde, până obţinem o cremă fină, catifelată. La final, adăugăm untul de cacao topit la abur şi-l amestecăm până ce este încorporat în compoziţie. Untul de cacao se adaugă întotdeauna ultimul la toate cremele, deoarece revine la starea solidă destul de repede. Încorporăm apoi în crema rezultată merişoarele, agrişele şi nucile pecane zdrobite.
Turnăm compoziţia obţinută peste blat şi dăm la congelator până se întăreşte. Se ornează cu ciocolată topită la abur şi se serveşte cu sosuri variate de fructe proaspete, după preferinţele fiecăruia. Înainte de a o consuma, trebuie să o scoateţi din frigider şi o lăsaţi la temperatura camerei timp de 1-2 ore.
A.B.