REŢETA ZILEI: LUNI- Stollen, cel mai îndrăgit desert nemţesc
Publicat pe 29.12.2014 la 16:40 Actualizat pe 29.12.2014 la 16:48
Influenţele germanice în ţara noastră şi-au spus cuvântul şi în materie de gastronomie. Cel mai popular preparat germanic, denumit şi stollen sau cozonacul nemţesc, a început să devină un desert îndrăgit şi pe mesele românilor.
Influenţele germanice în ţara noastră şi-au spus cuvântul şi în materie de gastronomie. Cel mai popular preparat germanic, denumit şi stollen sau cozonacul nemţesc, a început să devină un desert îndrăgit şi pe mesele românilor.
Stollen, tunel sau mină în germană, este conform înţelesului său etimologic, un cozonac de formă tunelară şi o mină plină de zăcăminte aromate, de fructe, nuci şi marţipan.
Ingrediente:
- 1 kilogram de făină
- 1/2 litri de lapte
- 11 grame de drojdie proaspătă
- 200 de grame de zahăr
- 100 grame fulgi de migdale
- 400 de grame de unt (plus încă trei linguri)
- 400 de grame de stafide (înmuiate peste noapte în rom jamaican, brun)
- 250 de grame de coajă de lămâie şi portocală confiată
- 200 de grame de fructe uscate (caise, afine, maceşe, etc)
- 450 de grame de marţipan
- 4 plicuri de zahăr vanilat
- 1 lingură esenţă de migdale
- 1/2 linguriţă de nucsoara
- 1/2 linguriţă de cuisoare măcinate
- 1/2 sare
- 200 de grame de zahăr pudră
Mod de preparare:
- Topiţi untul (cele 400 de grame) şi puneţi-l la răcit.
- Încălziţi uşor laptele.
- Rupeţi drojdia şi amestecaţi-o într-un bol cu o lingură de zahăr.
- Adăugaţi laptele călduţ peste drojdie, amestecaţi uşor şi lăsaţi-o deoparte într-un loc călduţ.
- Cerneţi făina într-un bol adânc.
- Adăugaţi zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale.
- Amestecaţi totul bine.
- Adăugaţi untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Frământaţi totul bine.
- Adăugaţi fructele uscate şi tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi lămâie, fulgii de migdale. Frământaţi bine şi cu multă răbdare deoarece fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras.
- Puneţi coca la dospit pentru 2 ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald.
- Ungeţi o tavă mare cu unt topit. Refrământaţi şi împărţiţi aluatul în două.
- Întindeţi cele două jumătăţi de aluat cu mâna şi plasaţi în mijlocul fiecăreia un baton de marţipan (vezi foto). Rulaţi aluatul peste, în aşa fel încât să obţineţi o creastă pe mijloc.
- Aşezaţi cele două stollen-uri în tavă.
- Încălziţi cuptorul la 160 de grade.
- Lăsaţi aluatul să mai dospească în tavă încă 1 oră şi introduceţi tava , acoperită cu o hârtie de pergament pentru a preveni arderea, la cuptor pentru aproximativ o oră.
- Stollen-ul este copt când scobitoarea introdusă în interior iese uscată şi curată.
- Scoateţi tava de la cuptor, stropiţi cele două stollen-uri fierbinţi cu unt topit din belşug şi pudraţi-le imediat cu zahăr pudră.
- Lăsaţi stollen-ul să se răcească, înveţiţi-l bine în folie alimentară şi păstraţi-l în cămară sau în alt loc uscat, răcoros şi întunecat, pentru minim 2 săptămâni înainte de a-l tăia.
Sursa: cevabun.ro
Citeste si:
REŢETA ZILEI - SÂMBĂTĂ / Brioşe cu nucă de cocos şi "inimă" de lămâie verde