SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 august . Ce tradiţii trebuie să respectaţi şi ce se întâmplă dacă nu ţineţi cont de ele
Publicat pe 01.08.2015 la 09:20 Actualizat pe 01.08.2015 la 09:34
Atât în calendarul ortodox, cât şi în cel catolic, greci-catolic sau romano-catolic sunt însemnate azi, 1 august, mai multe sărbători. Aşadăr, vi le prezentăm pe cele mai importante.
Atât în calendarul ortodox, cât şi în cel catolic, greci-catolic sau romano-catolic sunt însemnate azi, 1 august, mai multe sărbători. Aşadăr, vi le prezentăm pe cele mai importante.
Ortodoxe
Scoaterea Sfintei Cruci; Sf. 7 frați Mc. Macabei
Greco-catolice
Scoaterea Sf. Cruci; Cei 7 prunci m. Macabei, mama lor Salomoni și învățătorul lor Eliazar; Sf. ep. Alfons Maria de Liguori. Începe Postul Sfintei Marii
Romano-catolice
Sf. Alfons M. de Liguori, ep. înv.
Scoaterea Sfintei Cruci se sărbătorește de Biserica Ortodoxă la 1 august.
În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfânt al Cinstitei și de-viață-făcătoarei Cruci din palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia.
La procesiune participau mulțime de preoți și diaconi, care o tămâiau pe tot acest drum. Mulțimea se oprea pe parcurs la o fântână cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca apoi Sfânta Cruce să fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.
Din catedrală se făceau apoi, în fiecare zi, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), procesiuni în cartierele orașului, pentru a purifica aerul și a-i proteja pe locuitorii cetății, de epidemiile ce se puteau răspândi cu repeziciune la acea epocă, mai ales pe căldurile din luna august.
Astfel, după ce a folosit tuturor celor care au cinstit-o cu credință, Sfânta Cruce era readusă la palat.
Citeşte şi:
Adjunctul Poliției Rutiere și alți polițiști, propuși pentru arestare preventivă
Am aflat ce a făcut fratele Aurei Ion cu banii primiţi după moartea eroinei în Munţii Apuseni!
DOLIU! Fostul ministru al Sănătăţii, Iulian Mincu, A MURIT
L.C