Femeile au știut să se protejeze împotrivă sarcinilor de sute de ani, chiar dacă unele metode de contracepție ni se pare înspăimântătoare în ziua de azi. Există dovezi din Romă sau Grecia Antică că unele femei se bazau pe dansuri și amulete să prevină sarcină, însă e clar că acestea nu funcționează. Iată câteva metode ce în ziua de azi ni s-ar părea ciudate.
Metode de contracepție cu lămâie
Se spune că acidul citric are proprietăți de spermicid, iar femeile îl foloseau cu ajutorul bureților pe care îi înmuiau în suc de lămâie. Această metodă era folosită în comunitățile evreiești antice. Buretele în șine acționă că o barieră între spermă și cervix. Unii practicanți de medicină alternativă din ziua de azi, sugerează doze mari de vitamină C (de la 6g la 10g pe zi) pentru a induce avort la femeile însărcinate până în 4 săptămâni, dar nu există nici o dovadă că lămâile erau folosite în acest fel în antichitate.
Dantelă Reginei Ana că metode de contracepție
Dantelă reginei Ana este un morcov sălbatic, a cărui semințe erau folosite că și metodă contraceptivă. Hipocrate a scris despre această metodă cu 2 milenii în urmă. Semințele blochează sinteză progesteronului, oprește implantarea și este una dintre cele mai efective metode de contracepție în primele 8 ore după contactul sexual, un fel de apastila de a două zi”. Contracepția cu dantelă reginei Ana poate avea efecte minore (precum constipația) și o data oprită contracepția, femeia poate avea copii sănătoși. Singurul pericol era, se pare, confuzia cu o altă plantă foarte asemănătoare, cucută otrăvitoare și cucută de apa.
Busuiocul cerbilor
Busuiocul cerbilor este o plantă asemănătoare cu mentă, cu un miros asemănător acesteia. Vechii greci și români o foloseau pentru gătit sau că un ingredient ce dădea aromă vinului. Se bea ceai din această pentru a induce avortul a fapt amintit de către Discorides, un fizician din secolul I, în enciclopedia lui despre plante medicinale. Prea mult ceai însă putea fi extrem de toxic și putea provocă insuficiență multor organe.
Metode de contracepție cu papaya
În Asia de Sud și Sud-Est, papaya crudă era folosită pentru a împiedică sau termină o sarcină. O data ce papaya este coaptă, își pierde substanțele fitochimicale ce interacționează cu progesteronul, deci proprietățile contraceptive și abortive. Semințele de papaya pot servi și că o metodă de contracepție pentru bărbați. Luate zilnic, pot reduce spermă bărbatului considerabil. Partea cea bună este că sterilitatea este reversibila: dacă un bărbat nu mai luă semințe, spermă lui putea reveni la normal.
Mercurul că metodă de contracepție
Civilizații din întreagă lume, de la asirieni la egipteni și greci, au fost fascinați de mercur și erau convinși că are proprietăți medicinale, în special proprietăți curative, și că utilizarea lui putea trata orice, de la erupții pe piele la sifilis. În China antică, femeile erau sfătuite să bea mercur cald pentru a preveni sarcină. Era foarte eficient în a convinge corpul unei femei că nu era potrivită pentru a avea un copil. Dar, după cum știm în ziua de azi, mercurul este extrem de toxic, poate cauzând insuficiente renale și pulmonare, leziuni pe creier sau chiar moartea.
L.F.
Foto: Hepta
Citeşte şi: