Uimitor! Ce decizie a luat cel mai vechi SPITAL PSIHIATRIC din lume
Publicat pe 22.02.2015 la 22:52 Actualizat pe 23.02.2015 la 11:37
Cea mai veche instituţie psihiatrică din lume, Bethlem Royal Hospital, situată la marginea Londrei, a inaugurat în această săptămână un muzeu şi o galerie de artă care evidenţiază evoluţia tratamentelor aplicate de-a lungul secolelor în cazul maladiilor mintale.
Cea mai veche instituţie psihiatrică din lume, Bethlem Royal Hospital, situată la marginea Londrei, a inaugurat în această săptămână un muzeu şi o galerie de artă care evidenţiază evoluţia tratamentelor aplicate de-a lungul secolelor în cazul maladiilor mintale.
Spitalul original a fost înfiinţat în urmă cu aproape opt secole într-o zonă care astăzi reprezintă centrul Londrei şi a contribuit la răspândirea în vocabularul britanic a cuvântului "bedlam", care înseamnă "haos" şi "nebunie", potrivit Mediafax.
În secolul al XVIII-lea, vizitatorii puteau să plătească o anumită sumă dacă voiau să-i privească mai de aproape pe pacienţii spitalului. Trei secole mai târziu, stereotipurile despre maladiile mintale erau încă destul de abundente.
"Muzeul doreşte să confrunte stigmatul asociat cu bolile mintale şi una dintre principalele modalităţi de a face acest lucru constă în a-i aduce pe oameni la faţa locului şi să înţeleagă că acesta nu este un loc înspăimântător, ameninţător şi întunecat", a spus Victoria Northwood, directoarea Archives and Museum de la Bethlem Royal Hospital.
În acest muzeu, perioada întunecată din istoria tratamentelor folosite contra maladiilor mintale nu este deloc condamnată. Dacă veţi merge acolo însă, veţi primi o mulţime de explicaţii. De asemenea, veţi putea vedea cătuşe din fier şi piele, folosite până la jumătatea secolului al XIX-lea pentru imobilizarea unor pacienţi, care sunt expuse în spatele unui zid din oglinzi. De ce aşa? Motivul este simplu: ca să nu fie văzute direct. Iar acestea nu sunt singurele lucruri interesante pe care le puteţi descoperi.
În ceea ce priveşte expoziţia, ea are o mulţime de programe interactive. Într-unul dintre acestea, sub forma unei aplicaţii video, vizitatorul trebuie să ia decizia de a închide sau nu în spital, împotriva voinţei sale, o femeie tânără, care neagă pericolele generate de anorexie.
Totodată, aici, puteţi admira picturi realizate de actuali sau foşti pacienţi. Unele dintre lucrări aparţin lui Dan Duggan, autorul unei serii în cărbune, "Cipher", reprezentând versiuni diferite cu chipul alungit al unui acelaşi bărbat. Dan Duggan, în vârstă de 41 de ani, a avut mai multe tentative de a se sinucide şi a fost internat de trei ori în instituţii psihiatrice, inclusiv la Bethlem Hospital. El consideră că arta a reprezentat un instrument esenţial în procesul său de vindecare.
D.D.
Sursă foto: captură Youtube