Tocană de legume ca la mănăstire. Rețeta de post a călugărilor
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 22.03.2023 la 11:27
Actualizat pe 22.03.2023 la 11:27
Suntem în perioada de post, iar credincioșii aleg să renunțe la alimentele provenite de la animale. Gospodinele trebuie să fie cât mai inventive în aceste momente, iar tocănița de legume este perfectă pentru a fi preparată.
- Tocană de legume ca la mănăstire
- Rețeta de post preparată de călugări
Ne aflăm în perioada postului de Paște, astfel că cei mai mulți români au ales să nu mai consume alimente care provin de la animale. În acest fel, gospodinele sunt tot mai creative privind preparatele pe care le gătesc. Tocana de legume poate fi consumată alături de alte ingrediente, la cină dar și ca gustare rapidă.
Rețetă de tocană de legume ca la mănăstire
Tocana de legume este un preparat simplu care se gătește într-un timp redus. Ai nevoie doar de legume, iar mâncarea va fi una delicioasă, exact ca la mănăstire.
Ingrediente
- 1 kg de morcovi
- 1 kg de ardei kapia
- 1 kg de gogoşari
- Pastă din 3 kg de roşii ușor moi, opărite
- 4 sau 5 ardei copţi
- 300 ml de ulei
- Sare și piper
- Ienibahar și foi de dafin - opțional
Mod de preparare
Prima dată se curăță ceapa și se toacă mărunt. Morcovul se va curăța și se dă pe răzătoarea mare, apoi într-o crăticioară, se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tocată alături de morcovul ras. Se pune o linguriță de sare și se dă focul la mic până ce legumele se înmoaie.
Separat, se curăță ardeii și gogoșarii de semințe, apoi se taie în fâșii. După ce morcovul și ceapa s-au călit, se adaugă și ardeii în cratiță. Roșiile se opăresc și se pasează. Pasta obținută se pune peste legume și se lasă la fiert pentru jumătate de oră. Se asezonează cu sare, piper sau foi de dafin.
Tocana se mai lasă la fiert 10-15 minute, apoi este gata. Ea se poate depozita în borcane sterilizate și, după ce se pune capacul, se întorc invers pentru 5 minute. Se pot înfășura într-o pătură groasă și se depozitează în cămară, într-un loc ferit de soare.
Secretul călugărilor pentru cea mai bună tocană de legume
La mănăstire se prepar multe preparate, iar fiindcă postul se respectă cu strictețe, călugării fac o mâncare delicioasă. Mulți turiști care au mers în aceste locuri au lăudat mâncarea, având un gust de excepție. Pe lângă iubirea și dedicarea cu care aleg să prepare hrana, ei folosesc alimente naturale, de multe ori, cultivate chiar de ei.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de chiftele de post cu vinete și ciuperci. Un preparat gustos și sănătos