4 modalități prin care salteaua îți afectează somnul și sănătatea
Publicat pe 05.07.2017 la 10:54 Actualizat pe 05.07.2017 la 14:59
Orice activitate pe care o întreprindeți necesită echipamentul de rigoare. Nu ne-am apuca de o activitate sportivă sau profesională fără a fi pregătiți pentru asta. Și totuși, chiar dacă o treime din viață ne-o petrecem dormind, mulți dintre noi nu suntem pregătiți cum trebuie pentru dormitor, iar aici vorbim de saltea.
Orice activitate pe care o întreprindeți necesită echipamentul de rigoare. Nu ne-am apuca de o activitate sportivă sau profesională fără a fi pregătiți pentru asta. Și totuși, chiar dacă o treime din viață ne-o petrecem dormind, mulți dintre noi nu suntem pregătiți cum trebuie pentru dormitor, iar aici vorbim de saltea.
Am putea fi tentați să credem că cei mai mulți nu dăm o atenție prea mare unei saltele mai confortabile, dar conform unui sondaj realizat în urmă cu puțin timp, 92% dintre cei care au participat la acest sondaj au declarat că o saltea confortabilă este foarte importantă pentru un somn cât mai liniștit.
Am putea da vina pe buget ca motiv pentru a ne mulțumi cu o saltea mai puțin comodă, dar dacă luăm în considerare că doar câteva clipe în plus de somn liniștit te pot ajuta să pierzi din greutate, să-ți îmbunătățești memoria și în general să trăiești mai mult, puteți să mai dați vina pe buget?
Și totuși, atât salteaua greșit aleasă cât și salteaua care pur și simplu este prea veche îți poate cauza înțepenirea gâtului, dar și dureri de spate destul de puternice. Iată 4 modalități prin care salteaua îți poate afecta somnul și implicit sănătatea!
Cumpărarea unei noi saltele îți poate reduce nivelul de stres
Într-un studiu realizat acum câțiva ani, un eșantion compus din bărbați și femei au dormit pentru 28 de nopți consecutive pe salteaua lor normală, iar pentru alte 28 de nopți consecutive au dormit pe o saltea nouă, cu o fermitate medie. După ce experimentul a luat sfârșit, aceștia au fost rugați să evalueze nivelul de stres pe baza unor factori cum sunt nervozitatea, iritabilitatea, îngrijorare, dureri de cap, etc. Noile paturi ce au rezultat în urma înlocuirii saltelei au venit la pachet, conform studiului, cu o descreștere semnificativă a nivelului de stres, această scădere a stresului fiind corelată cu creșterea calității somnului și scăderea durerilor cauzate de vechile saltele.
Ați putea fi alergici la salteaua pe care o dețineți
Sunt slabe șanse să fiți alergici la salteaua în sine, dar este destul de probabil să fiți alergici la bacteriile acarieni ce își fac culcuș în saltele. Aceste creaturi microscopice se hrănesc cu celule ale pielii ce cad în mod natural de pe noi, iar salteaua este zona ce colectează marea majoritate ale acestor celule. Foarte multe persoane sunt alergice la aceste creaturi, iar dacă suferiți și de astm, problema este cu atât mai mare.
Ținând cont de cele de mai sus, este important ca așternuturile, inclusiv fețele de pernă, să fie spălate la temperaturi mai ridicate, ajutând în acest fel la îndepărtarea acarienilor. Mult ajută și o învelitoare de saltea ce este antialergică, aceasta împiedicând transferul acarienilor de pe
către așternuturi și perne. Dacă acarienii reprezintă o problemă în continuare, puteți încerca să o curățați cu ajutorul unui aspirator.
Dacă aveți alergii de acest gen și vreți să achiziționați o nouă saltea ieftina si buna, este recomandabil să vă îndreptați către o saltea cu spumă sau o saltea din cauciuc, acestea având și calități antialergice.
Adormiți greu? E foarte probabil să aveți nevoie de o nouă saltea
Arcurile au devenit proeminente și ați început să le simțiți de fiecare dată când vă întindeți în pat? Acesta este un semn clar că trebuie să schimbați salteaua dar acesta nu este singurul semn care să vă îndemne către o nouă achiziție. Dacă pur și simplu nu mai dormiți la fel de bine acasă ca înainte, trebuie să vă gândiți la o investiție într-o nouă saltea. O saltea confortabilă va reduce necesitatea de a vă întoarce pe o parte sau alta, ajutând în acest fel la reducerea stresului și astfel ajutându-vă să adormiți mai repede.
Utilizarea saltelei pe post de birou poate dăuna somnului
Toți experții ne îndeamnă să nu mai folosim dormitorul pe post de birou. Renunțați la tentația de a lucra din pat, deoarece după un anumit timp creierul se va mula pe acest aspect, așteptându-se ca în momentul în care vă veți duce la somn, acesta se așteaptă să lucrați și astfel nu veți putea adormi. Ar fi bine să renunțați și la obiceiul de a utiliza smartphone-urile sau tabletele în pat, pentru că lumina emisă de acestea interferează cu mecanismul natural de somn al creierului, rezultatul constând în faptul că veți adormi mult mai greu decât în mod obișnuit.