Adevărul despre Sf. Parascheva. Cine a fost și care este povestea moaștelor Ei
Publicat pe 14.10.2022 la 14:20 Actualizat pe 14.10.2022 la 14:20
Astăzi, 14 octombrie, este sărbătoare mare. În această zi se prăznuiește Sfânta Cuvioasă Parascheva, iar mii de pelerini se adună la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina acesteia. Deși este sărbătorită de mii de români din întreaga țară, puțini sunt cei care știu adevărata poveste a Sfintei Parascheva. Află tot ce este nevoie să știi despre Ea, cine a fost și care este povestea moaștelor Ei.
- Sfânta Cuvioasă Parascheva
- Tot ce trebuie să știi despre viața Ei și moaște
Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în fiecare an, la data de 14 octombrie. Mii de creștini se strâng la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina moaștelor ei. Este o mare sărbătoare în această zi sfântă, iar pentru credincioși este o zi de rugăciune și post. Sfânta Parascheva mai eeste cunoscută și ca Sfânta Vineri în rândul românilor, iar bulgarii și sârbii o știu drept Sfânta Petka.
Cine a fost Sf. Parascheva
Sf. Parascheva a a trăit în secolul al XI-lea și a fost născută la Epivat, Selimpașa de zi, în Turcia. Provenea dintr-o familie înstărită și mergea regulat la biserică. Aceasta urma să fie fascinată de de predicile preoților, dar în special de textul Evangheliei. Pe la vârsta de 10 ani, Parascheva a auzit citindu-se în biserică versetul ''Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie'', din Evanghelia după Marcu. Acest verst a impresionat-o atât de tare încât a dat săracilor toate hainele Sale, devenind un obicei pentru copilă.
După moartea părinților Ei, aceasta și-a lăsat averea nevoiașilor și a luat calea monahismului și retragerea în lume. La vârsta de 25 de ani, trupul Sf. Parascheva a decedat, la Epivai, acolo unde se reîntorsese. Se spune că s-a întors la locul natal la îndemnul unui înger care i-a apărut în vis. A fost înmormântată ca un străin.
Adevărul despre moaștele Sf. Parascheva
Trupul său neînsuflețit a fost descoperit ca printr-un miracol, consideră creștinii. Un marinar a murit la bord, iar camarazii săi i-au aruncat trupul în mare. Trupul marinarului a fost descopeirt de un călugăr care s-a ocupat de înmormântarea lui împreună cu alți creștini. Au săpat o groapă pentru a-l îngropa, însă acolo au găsit trupul întreg și frumos înmiresmat al unei femei. Aceștia au îngropat trupul marinarului lângă cel al Cuvioasei Parascheva, iar peste noaptea, în visele unuia dintre gropari, Gheorghe, și ale unei femei, Eftimia, a apărut Parascheva. Aceasta s-a înfățoșat în chip de împărăteasă și a cerut să fie mutată la loc de cinste, iar credincioșii au adus-o la biserica Sfinții Apostoli din Epiav. Se spune că cei credincioși au zidit o biderică chiar pe locul în care au trăit părinții Ei.
În anul 1235, moaștele Sf. Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo și o perioadă la Belgrad. În anul 1521 acestea au fost duse la Constantinopol. Abia în anul 1641 moaștele Sfinei Parascheva au fost aduse pe pământ românesc. Domnul Moldovei, Vasile Lupu, a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, iar patriarhul Partenie I a decis să îi dea drept recunosștință, moaștele.
Racla cu moaște a fost adusă cu o corabie pe Marea Meagră. Moaștele Sf. Cuvioase Parascheva ua fost aleazate la Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi. În anul 1888, un incediul a izbucnit, dar moaștele au rămas intacte. De atunci, racla cu moaștele Sf. Parascheva au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iași.