Moaștele Sf. Parascheva de la Iași. Ce minuni au săvârșit și ce trebuie să faci ca să te ajute
Publicat pe 14.10.2022 la 13:24 Actualizat pe 14.10.2022 la 13:24
Moaștele Sf. Parascheva de la Iași. Pe data de 14 octombrie a fiecărui an este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și anume, Sfânta Cuvioasă Parascheva. În această zi, mulți români se roagă la moaștele ei pentru a avea sănătate, noroc și fericire în viață. Iată ce minuni au săvârșit moaștele, dar și ce trebuie să faci ca să te ajute!
- Minunile săvârșite de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva
- Ce trebuie să faci dacă ajungi la moaște
Sfânta Cuvioasă Parascheva este patroana spirituală a Moldovei. În fiecare an, sfintele moaște ale acesteia se află la Biserica Catedralei Mitropolitane din Iași, loc unde mii de credincioși ortodocși vin să o vadă, să o atingă, să se roage, având în vedere legendele despre minunile săvârșite de aceasta.
Minuni săvârșite de moaștele Sf. Parascheva
De-a lungul timpului zeci și poate chiar sute de credincioși care au fost la moaștele Sfintei Parascheva au oferit mărturie despre minunile săvârșite de acestea. Un caz grav al unei persoane care s-a născut cu o boală rară de cancer, fiind aproape de a orbi, a fost povestit de aceasta, după ce a vizitat moaștele Sf. Parascheva.
„La vârsta de aproape un an, am fost adus de bunica mea la racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei, într-o stare foarte gravă: în pragul de a orbi şi de a rămâne afectat pe viață din punct de vedere cerebral. Lună de lună, până în jurul vârstei de 3 ani, am mers la Spitalul Nr. 9 din Bucureşti, unde sunt tratate cele mai grave cazuri de handicap mental din toată ţara
(…) Îmi mai dădeau o singură şansă: dacă reuşeam la Spitalul Militar din Bucureşti să rezolv cu ochii, ca să nu orbesc, şi la Spitalul Universitar din Bucureşti, dacă mi s-ar fi pus o valvă. La câteva săptămâni de când fusesem la Sfântul Maslu, situaţia mea medicală s-a îmbunătăţit vizibil.
Erau profesori universitari care pur și simplu nu credeau și nu-și explicau ce se întâmplă! S-a dat acceptul pentru operaţia de care aveam nevoie şi aceasta a fost un succes. Atunci erau timpuri de ateism declarat. Mulţi dintre medicii şi profesorii universitari care mă vedeau spuneau că este… o minune dumnezeiască!”, a povestit unul dintre credincioși.
Un alt miracol care a fost săvârșit de moaștele Sf. Parascheva este al unui copil în vârstă de trei ani care nu a mai putut să vorbească. Disperată de situația creată inexplicabil, mama copilului l-a luat pe acesta în brațe și s-a dus să se roage la moaștele acesteia. În timp ce mama s-a rugat cu lacrimi în ochi, copilul a început să strice dintr-o dată: „Mamă, mamă! Aici este Domnul, Domnul!”.
De altfel, un preot din Transilvania care a fost bolnav la plămâni și a făcut multe inhecții cu antibiotice a ajuns la moaștele sfintei. Părintele a ajuns noaptea la Catedrala din Iași, iar aceasta era închisă, însă preotul nu a plecat, ci s-a așezat în genunchi lângă zidul unde se aflau moaștele sfintei și a început să se roage. A doua zi dimineață a simțit că este sănătos și chiar și în aceste momente nu mai are nimic.
Ce trebuie să faci dacă mergi la moaștele Sf. Parascheva
Persoanele care merg la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în zilele de pelerinaj, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din Iași, ar trebui să aibă la ele haine cât mai groase, o umbrelă, alimente nepresabile, asta pentru a evita toxinfencțiile alimentare. Aceste obiecte se iau la moaște, pentru că pelerinajul ține opt zile.
De altfel, persoanele care au de luat tratament pentru boli cronice trebuie să nu uite acasă medicația. Cei care ajung la pelerinaj trebuie să mai aibă la ei cărți de rugăciuni și flori, iar când ajung la moaște trebuie să le atingă și să se roage pentru tot ce au nevoie.
Moaștele Sf. Parascheva se pot vedea la Iași în fiecare an, în perioada 8 - 15 octombrie
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se pot vedea la Iași în fiecare an, în perioada 8 - 15 octombrie. Începând de pe data de 8 octombrie și până în ziua prăznuirii sfintei, credincioșii ortodocși din întreaga țară merg cu cărți de rugăciune și flori în mână pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași.
Povestea moaștelor Sf. Parascheva
Sfânta Parascheva de la Iași a avut o istorie extraordinară, dar asta după ce a murit, la sfintele sale moaște rugându-se mari patriarhi ai Constantinopolui, țari bulgari, cneji sârbi și voievozi români.
Sfintele oseminte ale acesteia au fost scoase pe fugă din cetăți asediate, incendiate de asaltul turcilor și răscumpărate pe bani grei. Legenda despre moaștele ei spune că, în veacul al XII-lea, în preajma Marii Schisme din anul 1054, care a rupt Biserica creștină în două, pe malul Mării Marmara, în satul de pescari Epivates, cu ocazia înmormântării unui marinar bătrân, oamenii au dezgropat oasele unei femei, dar le-au lăsat acolo. În efervescența profund religioasă a epocii, s-a dus vestea că au fost găsite oasele unei Sfinte.
Nimeni din persoanele care au găsit oasele nu știa ale cui erau acestea și cui aparțineau. Numele i-a fost adăugat mai târziu. „Paraskeva” înseamnă „vineri” în limba greacă. Ulterior, oasele au ajuns la Patriarhul Eftimie de Târnovo, care a și ales sărbătoarea Parashevei la data de 14 octombrie.
Cuvioasa Parascheva a devenit, după ce a fost pe rând ocrotitoarea Bulgariei, a Vidinului, a Belgradului și a Constantinopolului, „ocrotitoarea Moldovei”. Cultul Sfintei Vineri a fost uriaș în Balcani, în Bulgaria, Serbia, Grecia și țările românești, nenumărate biserici din acest spațiu având acest hram. Parascheva a intrat în folclor mai mult ca orice altă sfântă.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi