Adio, Majestate! Regele Mihai, înmormântat azi. Imagini live de la ceremonie
Publicat pe 16.12.2017 la 09:03 Actualizat pe 16.12.2017 la 20:44
Majestatea Sa Defunctă, Regele Mihai a fost condus, sâmbătă pe data de 16 decembrie pe ultimul drum, fiind înmormântat la Curtea de Argeş, alături de Regina Ana.
Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai a fost condus, sâmbătă, 16 decembrie, pe ultimul drum, fiind înmormântat la Curtea de Argeş, alături de Regina Ana.
Mai jos vezi cum a decurs ceremonia de înmormântare a Regelui Mihai I, pas cu pas :
UPDATE ORA 20:15 – Membrii Familiei Regale au ieşit din locul unde Majestatea Sa Defunctă a rămas pentru totdeauna.
UPDATE ORA 20:00 – Ceremonia de înmormântare a Majestăţii Sale Defuncte a luat sfârşit.
UPDATE ORA 19:45 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte a ajuns la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
UPDATE ORA 19:20 – A început slujba de înmormântare pentru Majestatea Sa Defunctă, Regele Mihai, la Curtea de Argeş.
UPDATE ORA 19:05 - Cortegiul funerar a ajuns la Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş.
UPDATE ORA 18:25 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte a ajuns în Curtea De Argeş, după ce a parcurs ultimul său drum.
UPDATE ORA 18:00 - După ce a participat la slujba de înmormântare de la Palatul Regal, Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj emoţionant pentru Majestatea Sa Defunctă, Regele Mihai.
„Cu profund regret, am condus astăzi pe ultimul drum un veritabil om de stat, Regele Mihai I, care, cu demnitate și curaj, și-a reprezentat țara în unele dintre cele mai grele vremuri ale istoriei noastre. Am fost impresionat de mulțimea de oameni care s-a alăturat cortegiului funerar, o autentică expresie a iubirii și respectului românilor față de Regele Mihai I. Sunt convins că va rămâne în memoria națională drept un reper de integritate, un simbol al solidarității și al aspirației către libertate”, a scris preşedintele ţării.
UPDATE ORA 17:25 – Trenul Regal în care se află Majestatea Sa Defunctă a ajuns în Gara din Piteşti, unde a fost întâmpinat de mii de oameni în aplauze.
UPDATE 15.10 - Trenul Regal a plecat spre Curtea de Argeş, acolo unde Regele Mihai va fi înmorâmântat alături de soţia sa, Regina Ana. Trenul cu care trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este transportat la Curtea de Argeş este acelaşi tren cu care Majestatea Sa a fost trimis în exil.
Trenul Regal va încetini în gara din Chitila, Titu şi Piteşti, pentru ca oamenii să poată să-şi ia simbolic la revedere.
UPDATE 15.07 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost urcat în trenul Regal.
Familia Regală a urcat lângă sicriul Regelui Mihai, fiicele Majestăţii Sale fiind în lacrimi.
UPDATE 15.00 - Cortegiul funerar a ajuns la Gara Băneasa şi a fost întâmpinat cu aplauze de români.
UPDATE 14.43 - Cortegiul funerar este însoţit de militari pe cai, acesta fiind un moment simbolic, ca urmare a deciziei din 1908, atunci când Regele Carol 1 a ordonat ca mereu alături de el să fie militari călare.
UPDATE 14.40 - Cortegiul funerar a trecut pe lângă Arcul de Triumf în aplauzele românilor.
UPDATE 14.28 - Preşedintele Klaus Iohannis a invitat o parte dintre memebrii familiilor regale din străinătate la Palatul Cotroceni.
UPDATE 14.10 - Cortegiul funerar a plecat de la Patriarhie şi se îndreaptă spre Gara de la Băneasa. Oamenii strigă "Regele Mihai".
UPDATE 14.00 - Familia Regală salută membrii celorlalte familii regale din străinătate. În imagine sunt Principesa Margareta şi Prinţul Charles care se salută.
UPDATE 13.50 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai se îndreaptă spre ieşirea de la Catedrala Patriarhală.
UPDATE 13.25 - Slujba de înmormântare s-a terminat, iar la final Patriarhul Daniel a ţinut o cuvântare solemnă pentru Regele Mihai.
"Majestatea Sa Regele Mihai al României a venit de multe ori în această biserică împreună cu mama Sa. A primit biencuvântare ca Rege minor în vârstă de 6 ani, iar mai apoi a fost uns Rege al României. Regele, împreună cu părinţii săi şi cu alţi membri ai Familiei Regale, au venit în această biserică, respectând tradiţia ca merele evenimente din viaţa poporului român să fie oficializate la Patriarhie. A participat, de asemenea, şi la multe sărbători religioase. Astăzi ne-am rugat cu toţii pentru sufletul lui", a spus Patriarhul Daniel.
UPDATE 13.22 - Moment emoţionant în timpul slujbei de la Patriarhie, atunci când familia a ţinut de colivă şi s-a cântat "Hristos a înviat".
UPDATE 12.35 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mejestăţii Sale a fost aşezat în biserică. Familia regală ia parte la slujbă, alături de celelalte familii regale din străinătate. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa asistă la slujbă.
UPDATE 12.30 - Cortegiul funerar a ajuns la Catedrala Patriarhală.
UPDATE 12.15 - Cortegiul funerar a ajuns în Piaţa Unirii. Oamenii au întâmpinat cu aplauze.
UPDATE 12.10 - Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu au ajuns la Catedrala Patriarhală.
UPDATE 11.20 - Cortegiul funerar a plecat spre Catedrala de pe Dealul Mitropoliei.
UPDATE 11.17 - Sicriul cu Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai a fost pus pe un afet de tun în aplauzele miilor de oameni care iau parte la funeralii. Românii au început să strige "Regele Mihai" şi "Monarhia salvează România".
UPDATE 10.57 - Sicriul a fost urcat pe catafalcul din faţa Palatului Regal.
UPDATE 10.52 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost scos în faţa Palatului Regal.
UPDATE 10.33 - Slujba din Sala Tronului s-a încheiat.
UPDATE 10.20 - Slujba religioasă a început în Sala Tronului.
UPDATE 10.07 - Emil Constantinescu şi-a făcut prezenţa la Palatul Regal.
UPDATE 09.50 - Preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, au sosit la Palatul Regal. Cei doi au luat loc în Sala Tronului.
UPDATE 09.47 - Prinţul Charles a sosit la Palatul Regal, a depus o coroană de flori şi apoi s-a recules.
UPDATE 09.45 - România își plânge ultimul rege.
Printre cei care au ajuns la Palatul Regal, în cea mai tristă zi pentru țara noastră, este Premierul Mihai Tudose.
Știrea inițială
România își conduce pe ultimul drum, ultimul monarh. Majestatea Sa Defunctă, Regele Mihai, este înmormântat, sâmbătă, la Curtea de Argeş, alături de Regina Ana.
Programul funeraliilor va începe la ora 10.25, atunci când va avea loc un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal. De la ora 11, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe catafalc în Piaţa Palatului Regal, unde va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. De la ora 11.30 cortegiul funerar va pleca spre Catedrala Patriarhală.
În continuare vă prezentăm programul funeraliilor din ziua înmormântării Regelui Mihai.
Ora 11:00 - Sicriul va fi transportat spre Dealul Mitropoliei, unde va fi depus la Mitropolie.
Orele 12:00 - 14:00 - Va avea loc o slujbă specială.
Ora 14:00 - Se pleacă spre Curtea de Argeș, unde va avea loc înmormântarea.
Ora 19:30 - Are loc înmormântarea Regelui Mihai, la Castelul Peleș.
Castelul Peleş este locul în care Regele Mihai I s-a nascut si a copilarit. Sunt deja mii de mesaje scrise in cartea de condoleanţe, de catre oamenii de rând, care au simţit să se oprească o clipă şi să aştearnă pe hârtie câteva rânduri, în memoria Majestăţii Sale Defuncte.
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri din ţară, dar şi din întreaga lume, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem şi pagină de Instagram.