Adormirea Maicii Domnului marchează trecerea de la vară la toamnă! Iată tradiţiile puţin ştiute în ziua de Sfânta Maria
Publicat pe 14.08.2014 la 11:27 Actualizat pe 14.08.2014 la 12:21
Creştinii serbează mâine Adormirea Maicii Domnului, cunoscută ca "Sfânta Maria Mare", sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel.
Creştinii serbează mâine Adormirea Maicii Domnului, cunoscută ca "Sfânta Maria Mare", sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel.
Sărbătoarea poartă denumirea de "adormire" atât pentru că în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre "moartea" unui sfânt, iar pe de altă parte pentru că tradiţia bisericească spune că sfârşitul pâmântesc al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular sub denumirea de Uspenia sau Sfânta Maria Mare este ultimul praznic împărătesc din anul bisericec.
Fetele îşi pot visa alesul. De Sfânta Maria, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
Fetelor le e interzis să se tundă. De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
Se tămâiază mormintele. În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împarteau struguri şi prune, după care mergeau la cimitir pentru a tămâia mormintele.
Bărbaţii schimbă pălăria cu căciula. În aceeaşi zi, care marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei, bărbaţii obişnuiau să-şi schimbe pălăria cu căciula. Cei care erau văzuţi cu pălărie după data de 15 august erau luaţi peste picior.
Interzis dormitul pe prispă. De asemenea, de Sfânta Maria, bărbaţilor le este interzis să doarmă pe prispă.
Nu se face focul. Mulţi săteni nu aprind focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească dacă mănâncă ceea ce au gătit la foc
Se deschide sezonul nunţilor. În zonele rurale, sezonul nunţilor se deschidea după 15 august şi ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot în această zi se organizau târgurile de toamnă.
A.C.C.
Citeşte şi: