Ai de gând să pleci în Italia? A izbucnit un focar de infecții cu un virus mortal

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 25.07.2025 la 17:13
Actualizat pe 25.07.2025 la 17:13
O zonă populară din Italia reprezintă un risc pentru turiști! Medicii se confruntă cu un focar de infecții grave, provenite de la un virus, ce a dus la numeroase internări și chiar la decesul unui bărbat.

Focar de infecții în Italia
pexels
- Ai de gând să pleci în Italia?
- A izbucnit un focar de infecții cu un virus mortal
O zonă foarte populară din Italia se confruntă cu un focar de infecții! Autoritățile sanitare se încearcă să gestioneze riscul mare de transmitere a virusului West Nile. În provincia Lazio au fost confirmate mai multe cazuri de infectare, inclusiv un bărbat care a decedat.
Focar de infecții în Italia
Regiunea Lazio a anunțat depistarea a 12 noi cazuri de infecție cu virusul West Nile, confirmate în urma analizelor efectuate de Laboratorul de Virusologie din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase Lazzaro Spallanzani din Roma.
Numărul total al îmbolnăvirilor confirmate în 2025 a ajuns astfel la 21, toate înregistrate în provincia Latina. Printre acestea se numără și un pacient care a decedat recent la spitalul din Fondi.
Două persoane sunt internate la terapie intensivă, 10 persoane sunt spitalizate în secții de specialitate pentru alte afecțiuni, doi pacienți au fost externați, în timp ce alți șase primesc tratament la domiciliu, potrivit Institutului Spallanzani.
Toate cazurile provin din provincia Latina, iar localitățile în care se presupune că a avut loc expunerea includ: Aprilia, Cisterna di Latina, Fondi, Latina, Pontinia, Priverno, Sezze și Sabaudia.
Ce este virusul West Nille
Virusul West Nile este transmis prin înțepătura țânțarilor infectați, în special a celor din genul Culex. Deși afectează în principal păsările, virusul se poate transmite și la oameni sau alte mamifere, precum caii. În cazuri rare, poate fi contractat prin transfuzii de sânge, transplanturi de organe sau în timpul sarcinii.
Confirmarea infectării se face rapid, în termen de 48 de ore de la prelucrarea probelor, grație laboratorului regional de referință. Pentru limitarea răspândirii virusului, autoritățile continuă măsurile preventive, care includ operațiuni locale de dezinfestare, precum și protocoale stricte de siguranță în ceea ce privește donările de sânge și transplanturile.