Animalul unic pe care îl poți găsi doar în România. Care sunt zonele în care trăiește
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 28.12.2022 la 12:02
Actualizat pe 28.12.2022 la 12:02
România este unică din mai multe puncte de vedere, indiferent că vorbim de frumusețea naturală sau de animalele pe care le găsim aici. Există o specie care se găsește doar la noi în țară și este vorba de mândria tuturor.
- Animalul unic pe care îl poți găsi doar în România
- Care sunt zonele în care trăiește
România ne surprinde cu bogățiile sale, indiferent că vorbim de natură, resurse, orașe cu arhitectură impresionantă sau cu animalele care se ascund în păduri sau lacuri. A fost găsită o specie unică în lume, dar prezentă în apele țării.
Ce animal unic s-a găsit în România
Lucian Pârvulescu, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara a descoperit un animal unic în lume, chiar pe plaiurile noastre. Specializarea sa este în studiul decapodelor. Aici sunt incluși crabii, racii, homarii, precum și alte crustacee.
În România se găsesc trei specii de rac. Două dintre ele trăiesc în ape, iar una în zona munților Mehedinți. Astfel, există racul de lac care este prezent în sudul țării, în lunca Dunării, de la granița țării și până în Dobrogea.
Al doilea tip este racul de râu care a fost descoperit în zona munților Carpați, în Ardeal și în Banat. Ultima specia găsită și denumită este racul de ponoare, care poate fi văzut în zona munților Mehedinți.
Care este denumirea noii specii
Noua specie descoperită se numește „Racul bihorean” și se poate vedea în Munții Apuseni. Este a șaptea specia de rac găsită în Europa și are trăsături unice, față de ceilalți raci găsiți. A fost introdus și în Catalogul Internațional al Speciilor de Animale, după ce a fost confirmat de comunicarea internațională a cercetătorilor.
Timp de un deceniu s-a lucrat pentru a-l descoperi. Cea mai apropiată rudă este racul de stângă și se găsește în nord-vestul Croației. Se știe că mai multe populații de rac bihorean au migrat pe teritoriul actualei țări în urmă cu 15 milioane de ani. De-a lungul timpului, specia a fost izolată de celelalte rude ale sale.
El are 10 cm lungime, iar carapacea sa este netedă, culoarea variază în nuanțe de brun. Partea ventrală are o culoare mai deschisă și ajunge spre crem albicios, iar partea ventrală a cleștilor poate fi de culoare galben-portocaliu.
CITEȘTE ȘI: Orașul din România în care s-a înființat prima creșă verde. Trei luni a durat construcția instituției