Atenţie la ce mâncaţi! Unele alimente pe care le consumaţi în fiecare zi pot favoriza apariţia depresiei!
Publicat pe 28.12.2015 la 22:50 Actualizat pe 28.12.2015 la 22:56
Un studiu nou făcut de cercetătorii americani arată că unele alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi pot favoriza apariţia depresiei.
Un studiu nou făcut de cercetătorii americani arată că unele alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi pot favoriza apariţia depresiei.
Autorii cercetării, publicată în revista "Neuropharmacology", au încercat să înțeleagă mecanismele care pot explica legătura dintre alimentele grase și comportamentele depresive.
Se pare că metabolismul grăsimilor ar avea în comun același mecanism biologic ca și conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres și depresie. De exemplu, pacienții cu tulburări metabolice cum ar fi diabetul de tip 2 sunt mai expuși riscului de depresie. Cu alte cuvinte, efectele unei diete prea bogate în grăsimi se suprapun peste efectele stresului cronic.
Echipa de cercetători a arătat că o dietă bogată în grăsimi a influențat comportamentul șobolanilor. "Adevărul este că șobolanii cărora li s-a aplicat dieta bogată în grăsimi (HFD) au consumat același număr de calorii pe zi ca și șobolanii din grupul de control. Singura diferență a fost că aceste calorii au provenit de la alimente de șase ori mai bogate în grăsimi (60% grăsime față de 10% în grupul de control)", explică Sophie Dutheil, autoarea acestui articol prin e-mail. "Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive și anxietate", comentează autoarea, citată de Agerpres.
Pentru tratarea simptomelor, oamenii de știință au testat pe acești șobolani un anestezic cu proprietăți narcotice puternice, ketamina. În același mod în care acest produs poate reduce depresia și efectele stresului cronic la oameni, experiența a demonstrat că a inversat simptomele de depresie la șobolanii hrăniți cu acest regim bogat în grăsimi.
T.S