Banchetul Nobel, anulat din cauza pandemiei de COVID-19. Este prima oară în jumătate de secol
Publicat pe 21.07.2020 la 21:56 Actualizat pe 21.07.2020 la 21:56
Banchetul Nobel reprezintă cel mai sofisticat eveniment, ce are loc anual, în Suedia. Din păcate, din cazua pandemiei de coronavirus, organizarea acestuia nu va mai fi posibilă în 2020. Banchetul a mai fost anulat în anul 1956.
- Banchetul Nobel nu se mai ține în 2020.
- Decizia anulării grandiosului eveniment vine pe fondul pandemiei de COVID-19.
- Premiile Nobel urmează să fie decernate în data de 10 decembrie.
Temerile legate de noul virul aufăcut ca banchetului Nobel din acest an să fie anulat. Acest lucru reprezintă o premieră, după mai mult de jumătate de secol, a scris publicaţia suedeză Dagens Nyheter, citată de Agerpres.
Conducerea Fundației Nobel a anunțat că vor fi anunțați câștigătorii, însă fără a sărbători cu fast.
''Sunt două probleme. Nu poţi strânge atât de mulţi oameni unul lângă altul. Şi este neclar dacă oamenii vor avea posibilitatea de a călători spre Suedia'', a declarat pentru Dagens Nyheter preşedintele Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten.
Deocamdată nu au fost oferite detalii suplimentare.
Anual, la marele eveniment participă în jur de 1.300 de invitaţi.
De-a lungul timpului, banchetul a mai fost anulat în 1956, în semn de protest faţă de invadarea Ungariei de către trupele sovietice. Înainte de aceasta, au mai avut loc anulări în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.
Premiile pentru cele mai importante realizări în ştiinţă, literatură şi pace au fost create şi finanţate prin testament de către inventatorul dinamitei, suedezul Alfred Nobel, şi s-au acordat, pentru prima dată, în anul 1901.
Banchetul Nobel este, cu siguranță, cel mai sofisticat eveniment anual din Suedia. Are loc mereu pe 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel şi reuneşte în sala albastră a Primăriei din Stockholm, pe lângă laureaţii care pot veni fiecare cu 15 invitaţi, membrii comitetelor care aleg câştigătorii, ambasadori ai ţărilor de unde provin cei care primesc premiile, politicieni şi capete încoronate.