Cancerul de col uterin: inamicul invizibil al femeilor! Cum îl combaţi
Publicat pe 26.08.2014 la 23:10 Actualizat pe 26.08.2014 la 23:41
De ce 1881 de femei mor anual prin cancer de col uterin în România? Răspunsul la această întrebare este ascuns undeva în cutumele care caracterizează viață femeii din România.
De ce 1881 de femei mor anual prin cancer de col uterin în România? Răspunsul la această întrebare este ascuns undeva în cutumele care caracterizează viață femeii din România.
Lipsă de educație sanitară, ignorarea semnelor pe care propiul corp le trimite încă de la debutul bolii precum și lipsă responsabilității fiecăreia dintre noi de a se prezența anual la medicul ginecolog, situează țara noastră pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidență acestei maladii necruțătoare.
Principalul factor responsabil de apariția cancerului de col uterin este virusul papiloma uman, transmis mai ales prin contact sexual. Debutul precoce al vieții sexuale, dar și numărul mare de parteneri sexuali, fac din femeie o țintă sigură a virusului papiloma. Acesta determină modificări la niveul colului uterin, de aici și necesitatea de a depista aceste modificări în stadiu incipient. Doar realizarea anuală a banalului test BabesaPapanicolau poate surprinde cancerul într-un stadiu cât mai precoce.Testul este nedureros și durează doar câteva minute.
Simptomele bolii
Dacă te regăsești în unul din următoarele simptome: scurgeri vaginale fetide sau cu striații sangvinolente, sângerări la contact sexual, sângerări în afară ciclurilor mentruale sau după menopauză, atunci testul Babeș-Papanicolau trebuie efectuat cât mai repede cu putință. În momentul în care apăr durerile abdominale sau sângerările rectale este de cele mai multe ori prea târziu.
Cele mai utilizate metode de diagostic sunt testul Babeș-Papanicolau sau examenul citologic, colposcopia și biopsia dirijată colposcopic, cea mai sigură metodă de diagnostic.
Tratamentul cancerului de col uterin se face în funcție de stadiul tumorii și constă în:
- crioterapie, electrocoagulare și laser a pentru stadiile de leziuni premaligne
- rezecția cu ansă diatermica și conizatia (extirparea unei porțiuni din col sub formă de con) a pentru stadiile precoce maligne
-histerectomia totală pentru stadiile avansate, dar se face și în stadiile precoce când femeia nu dorește păstrarea capacității reproductive.
-radioterapia externă sau locală prin aplicarea țintita a razelor la nivelul colului.
-chimioterapia apentru cazurile avansate și în scop paleativ.
Prognosticul cancerului de col uterin este dat de stadiul tumorii, gradul de diferențiere a tumorii, volumul tumorii și extinderea limfatica sau sanguină. Principalele localizări ale metastazelor sunt la nivelul plămânilor, rinichilor și la nivelul ficatului.
Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătate a femeilor din Rominia, care implică atât costuri financiare, cât mai ales costuri de tip emoțional. Din acest punct de vedere profilaxia cancerului de col prin reeducarea comportamentului sexual și sanitar, reprezintă soluția cea mai bună de rezolvare a acestei probleme.
L.F.
Foto: Hepta
Citeşte şi: