Cancerul tiroidian poate fi tratat! Care sunt cauzele şi simptomele acestei afecţiuni
Publicat pe 05.07.2016 la 12:20 Actualizat pe 05.07.2016 la 12:43
Cancerul tiroidian este o afecţiune endocrinologică ce afectează întreg organismul, pentru că glanda tiroidă reglează şi controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor.
Cancerul tiroidian este o afecţiune endocrinologică ce afectează întreg organismul, pentru că glanda tiroidă reglează şi controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, femeile şi persoanele cu vârsta curprinsă între 25 şi 65 ani sunt cele mai expuse riscului de cancer tiroidian.
Cauzele acestei boli:
- Cancerul de tiroidă apare în niște condiții speciale, mai ales atunci când organismul este iradiat, iar după 10-15 ani de la iradiere cancerul de tiroidă apare cu o latență foarte mare. Pe de altă parte, în România, în special în zona subarpatică, din Podișul Transilvaniei, principala cauză a producerii cancerului de tiroidă este deficitul de iod. Un om care trăiește în condițiile în care aportul de iod din apă este foarte mic poate dezvolta după câțiva ani cancer de tiroidă. Inițial glanda tiroidă se mărește difuz, formând ceea ce se numește glanda difuză. Însă, după 10 ani se pune problema apariției unei tumori.
Simptome:
- Cancerul tiroidian are o varietate de simptome, care apar însă mai târziu în evoluţie, printre care: durerea gâtului, dificultate la înghiţire şi respiraţie, tumefiere sau creştere în volum a gâtului, răguşeală şi tuse în lipsa răcelii.
Tratament:
Prin examenul anatomo-patologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul diferă în funcţie de stadiul bolii, de la chirurgie şi tratamente hormonale până la radioterapie sau chimioterapie.
Potrivit Centrelor de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA, în cazul cancerului tiroidian, rata mortalităţii este mult mai mică decât la majoritatea tipurilor de cancer. Cei diagnosticaţi cu cancer papilar sau folicular au cele mai mari şanse să se vindece după efectuarea tratamentului specific, conform csid.ro.
R.P.