Când se pun flori de sânziene sub pernă în 2022. Fetele care fac asta își vor visa alesul
Publicat pe 21.06.2022 la 15:53 Actualizat pe 21.06.2022 la 15:54
Sânzienele este o sărbătoare așteptată de toate fetele singură tot anul. În fiecare an la data de 24 iunie are loc sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută și sub numele de Sânziene sau Drăgaica. Această sărbătoare este așteptată cu nerăbdare de către fetele singure pentru a-și putea visa alesul. Când se pun sânziene sub pernă anul acesta.
- Când se pun flori de Sânziene sub pernă
- Ce alte tradiții se mai fac de această sărbătoare
În credința populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin păduri noaptea. Se spune că ele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, dar acesta nu trebuie văzut de nimeni. Se zvonește că dacă se întâmplă ca cineva să le vadă dansul, se va îmbolnăvii și nu se va mai vindeca vreodată.
Florile de sânziene se pun sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie 2022
Sânzienele se sărbătoresc în data de 24 iunie, iar în noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemăritate își pun sânziene sau busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul. Se spune că nu toate fetele își vor visa alesul inimii, ci doar cele care îl vor cunoaște anul acesta. Deci, este bine ca fetele nemăritate să aibă răbdare și să știe că va veni și rândul lor.
Ce semnificație au florile de sânziene în tradiția românească
În tradiția românească, se spune că florile de sânziene capătă puteri magice în ziua de 24 iunie, ajutând fetele să afle cine la va fi sortitul. În trecut, femeile însărcinate țineau flori de sânziene pe pat, considerând că vor avea o naștere ușoară. Sânzienele sunt flori atât galbene, cât și albe și se găsesc la orice colț de stradă de cumpărat în această perioadă. De asemenea, se fac cunune cu flori de sânziene, care se aruncă pe acoperiș, iar dacă rămâne acolo, se consideră că fata care a aruncat-o se mărită în acel an.
Alte obiceiuri cu ocazia Sânzienelor
De Sânziene cea mai cunoscută tradiție este cea a visatul alesului. Se pun sub pernă flori de Sânziene pentru ca fetele singure să-și viseze alesul. Pentru alungarea spiritelor rele, de Sânziene se aprind focuri în care se aruncă substanțe puternic mirositoare. Se fac coronițe de Sânziene lăsate noaptea afară, iar dacă dimineața sunt pline de rouă înseamnă că fata se va mărita în acel an.