Legende și superstiții legate de Sânziene. Ce este interzis să faci în această zi pentru a nu avea parte de ghinion
Publicat pe 23.06.2021 la 12:54 Actualizat pe 23.06.2021 la 12:54
Sărbătoarea Sânzienelor este celebrată în fiecare an pe data de 24 iunie. Sânzienele sunt zânele bune cu o încărcătură foarte mare de elemente magice și inedite, însă care pot face rău dacă nu sunt respectate așa cum vor. Ce este interzis să faci în această zi dacă vrei să nu fi lovit de ghinion.
- Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie
- Ce superstiții aduce această sărbătoare?
În fiecare an pe data de 24 iunie sărbătorim ziua de Sânziene, cunoscută și sub numele de "Drăgaica". În plan religios Sânzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, astfel această zi este marcată cu cruce roșie, ceea ce înseamnă o zi de mare sărbătoare în care nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice. Află care sunt tradițiile ce trebuiesc respectate și ce nu trebuie să faci pentru a fi ferit de necazuri.
Ce nu este bine să faci de Sânziene
Așa cum bine știm de mulți ani încoace, Sânzienele sunt cunoscute pentru lucurile bune pe care le aduc în viața noastră. Mereu reușind să învingă forțele răului, însă totodată acestea pot produce necazuri și neplăceri dacă nu sunt sărbătorite așa cum se cuvine și nu se crede în puterea lor.
- De Sânziene nu ai voie să speli, să faci curățenie, să coși sau să mături. Cei care nu respectă această regulă, riscă să moară loviți de fulger;
- Îndrăgostiții sunt îndrumați să facă baie împreună în râu sau în mare, ca să se iubească toată viața;
- Noaptea de Sânziene este cunoscută pentru alungarea spiritelor rele. Oamenii făceau niște focuri și aruncau în ele poțiuni puternic mirositoare. Totodată aceștia obișnuia să strige în jurul focului, ca să fie auziți de spiritele rele și să fugă de ei;
- Fetele își pun flori de Sânziene neîmpletite sub pernă. În acea noapte, ele își vor visă ursitul.
- Drăgaica se sărbătorește prin împărțire de mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină, acesta fiind un semn de roade a ceea ce a putut face omul până în acest moment;
Superstiții de Sânziene
Așa cum orice sărbătoare are superstițiile ei, așa și ziua de Sânziene vine cu diverse superstiții, păstrate de ani buni din generație în generație. Unele dintre acestea se referă la vreme, altele la recoltă, iar o parte din ele fac referire la bunul mers al lucrurilor și al treburilor.
- Se spune că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug, toate recoltele vor fi benefice;
- Dacă cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă, însă dacă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și semne de rău;
- În cazul în care Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit se zice că toamna nu o să aibă o recoltă bună;
Legenda Sânzienelor. Ce semnificație au aceste ființe magice?
Din unele legende, aflăm că Sânzienele sunt ființe extraordinar de frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste, moment în care acestea se prind în horă, cântă și dansează. Acestea oferă plantelor și buruienilor întrebuințări deosebite, astfel că vor putea fi folosite pentru a trata anumite boli ale corpului. Sânzienele sunt cunoscute și pentru aducere de rod semănăturilor, ursirea fetele de măritat și contribuirea la înmulțirea plantelor și a animalelor.
De sute de ani se spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca. Totodată, Sânzienele pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros, dacă nu sunt sărbătorite cum se cuvine și nu li se acordă importanță.
CITEȘTE ȘI: Rugăciunea care se rostește la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul