Capcane alimentare de care să te fereşti! Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci OUĂ des
Publicat pe 20.12.2014 la 09:28 Actualizat pe 20.12.2014 la 09:34
Unele reguli alimentare sunt considerate literă de lege pentru un regim de viaţă echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea că alimentele degresate sunt mai sănătoase sau că reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor.
Unele reguli alimentare sunt considerate literă de lege pentru un regim de viaţă echilibrat, dar altele sunt simple mituri, cum ar fi acelea că alimentele degresate sunt mai sănătoase sau că reducerea consumului de sare ar fi benefic tuturor persoanelor.
În cele mai multe cazuri, etichetele care afişează mesajul "degresat" sau "fără zahăr" sunt doar capcane, deoarece din dorinţa de a crea un produs care să fie în primul rând gustos, producătorii compensează lipsa grăsimii cu mai mult zahăr sau potenţiatori de arome şi sare, iar zahărul este înlocuit la rândul lui cu exces de sodiu, făină sau chiar grăsime, potrivit Mediafax.
O alimentaţie scăzută în sodiu este indicată tuturor. Sodiul este un mineral important pentru organism, ce ajută la buna funcţionare a sistemului muscular şi a sistemului nervos, astfel că este recomandat ca acesta să fie menţinut la un nivel echilibrat.
Mult timp s-a discutat despre efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale şi despre riscul crescut de apariţie a bolilor de inimă. Deşi este adevărat că sodiul creşte într-o măsură mică tensiunea arterială, diminuarea cantităţii zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate creşte nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu suferă de tensiune ridicată, nu este indicat să evite consumul de sare.
Consumul de carbohidraţi afectează sănătatea. Carbohidraţii sunt o sursă importantă de energie şi se împart în două categorii importante: cei complecşi care aduc beneficii multiple sănătăţii (cerealele integrale de secară sau ovăz, nuci, seminţe, linte, alune, mazăre) şi cei simpli, care au fost procesaţi industrial şi şi-au pierdut astfel o mare parte din fibre şi nutrienţi (dulciurile cu zahăr şi făină albă, junk food). Carbohidraţii simpli nu fac altceva decât să polueze organismul cu toxine, zahăr şi alte chimicale ce apar în urma procesării acestora. Aşadar, consumul de carbohidraţi este benefic pentru sănătate atât timp cât este vorba despre cei complecşi.
Ouăle sunt bogate în colesterol şi pot provoca boli de inimă. Greşit. Consumul zilnic de ouă nu creşte semnificativ nivelul de colesterol, iar beneficiile acestora depăşesc cu mult aşa-zisele pericole. Mai mult, diferite studii au demonstrat că mâncatul ouălelor creşte nivelul de colesterol bun HDL.
A.C.C.
Citeşte şi: