Carnea de porc, de la tradiţie şi nutriţie! Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm pomana porcului
Publicat pe 16.12.2014 la 15:56 Actualizat pe 16.12.2014 la 16:52
Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consumate, în ciuda efectelor dăunătoare, iar, în luna decembrie, cei mai mulţi dintre români au în farfurii cel puţin un preparat care conţine carnea roşie. Ştii, însă, ce se întâmplă în organismul nostru când mâncăm, de exemplu, pomana porcului?
Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consumate, în ciuda efectelor dăunătoare, iar, în luna decembrie, cei mai mulţi dintre români au în farfurii cel puţin un preparat care conţine carnea roşie. Ştii, însă, ce se întâmplă în organismul nostru când mâncăm, de exemplu, pomana porcului?
Multe persoane consideră carnea de porc o alternativă sănătoasă la carnea de vită, însă această opţiune culinară necesită precauţii speciale. Recomandat este să nu prăjiţi carnea de porc, dacă vreţi să îngurgitaţi un preparat culinar cât de cât sănătos. Mai mult, din punct de vedere nutritional, toate alimentele care sunt pregătite prin prăjire au potenţial daunător. Şi mai periculoase sunt însă cele de la manifestările în aer liber, cum ar fi târguri, petreceri sau chiar tăierea porcului.
Pomana porcului reprezintă unul dintre cele mai gustoase preparate culinare şi puţin sunt cei care rezistă unei astfel de tentaţii culinare. Servită cu mămăliguţă şi un pahar de pălincă, pomana porculul nu este recomandată persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau oricare altă boală cronică.
Şi asta nu e tot! Specialiştii avertizează şi, totodată, recomandă ca porcul să fie sacrificat când are 90-100 kg şi nu este plin de grăsime. Dacă provine de la animale tinere, este bogată în substanţe minerale, în special fosfor şi fier. E recomandat ca înaintea sacrificării, cu o lună-două, porcului să i se dea să mănâce ghindă. Astfel, carnea lui devine bogată în Omega 3 şi acizi graşi nesaturaţi, iar pentru conţinutul de Omega 3, 6 şi 9, carnea acestui porc e recomandată şi cardiacilor.
Citeşte şi: