Cât costă să prepari drobul de miel acasă, pentru masa de Paște. Prețurile au crescut semnificativ față de anul trecut
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 14.04.2023 la 10:07
Actualizat pe 14.04.2023 la 10:07
Credincioșii se pregătesc pentru masa de Paște, de pe care nu trebuie să lipsească drobul de miel. Chiar dacă este un preparat tradițional, este servit de multă lume, de toate vârstele. Iată prețul mediu pe care trebuie să îl plătești pentru a-l prepara acasă.
- Cât costă să gătești acasă drob de miel
- Preparatul tradițional care nu poate să lipsească de pe masa de Paște
Drobul de miel este preparatul preferat al românilor atunci când vine vorba despre masa de Paște, astfel că nu poate să lipsească. Dincolo de cei are îl cumpără, este o adevărată tradiție să îl gătești acasă, împreună cu familia. Însă, acest obicei riscă să coste mai mult decât în anii trecuți, din cauza prețurilor aproape duble la alimente.
Cât costă să prepari drobul de miel acasă
Inflația se simte atât în cumpărăturile de zi cu zi, cât mai ales de sărbători, când oamenii cumpără mai multe alimente. Prețurile s-au dublat inclusiv la ouă și produse de bază, motiv pentru care și preparatele tradiționale, care necesită aceste ingrediente, vor costa mult mai mult. Este și cazul drobului de miel, care era mai ieftin în anii trecuți.
Ei bine, conform Antena 3 CNN, românii trebuie să plătească aproximativ 60 de lei pentru un drob gătit acasă, cu toate ingredientele necesare. În schimb, prețul unui drob cumpărat este între 50 și 100 lei, în funcție de cantitate.
Ingredientele pentru drob sunt ieftine și simple, astfel că acest lucru ajută mult la preț. Conform sursei citate, pentru a-l prepara acasă ai nevoie de organe de miel care costă 39 lei, prapur care costă 5 lei, ouă care au un preț de 7 lei, ceapă verde cu un preț de 4 lei, ustoriul verde care costă tot 4 lei și pătrunjelul și mărarul care au același preț.
Prețul unui cozonac de Paște în anul 2023
Un alt preparat tradițional, care nu poate să lipsească din casele românilor de Paște, însă care și-a dublat prețul, este cozonacul. Dacă în anii trecuți era considerat un preparat banal, ieftin și pe care îl putea găti toată lumea, acum lucrurile s-au schimbat.
Prețul pentru un cozonac de un kilogram este de aproximativ 100 lei, astfel că masa de Paște costă mult mai mult decât în urmă cu alți ani. Indiferent de umplutură, prețul este mare din cauza ingredientelor de bază care s-au scumpit semnificativ.
Citește și: De ce se sfărâmă drobul de miel atunci când îl tai. Trucul care îți va fi de mare ajutor